PeristeriNews.gr
Διεθνή

Μήνυμα Ν. Αναστασιάδη προς την Άγκυρα


Σε διάγγελμά του, με την ευκαιρία της σημερινής 53ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε διάγγελμά του, με την ευκαιρία της σημερινής 53ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την Άγκυρα να ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις για ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να δημιουργηθεί νέα ελπιδοφόρα δυναμική για επανέναρξη διαλόγου με θετικά αποτελέσματα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή λύση που δεν θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων ή θα καθιστά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους δευτέρας τάξεως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι η απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, ο τερματισμός του εποικισμού και της τουρκοποίησης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, της αποξένωσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών και η αποτροπή συρρίκνωσης του Ελληνισμού.

Αντί εύλογων ανησυχιών, όπως είπε, πρέπει να προταχθεί ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα αποτρέπει αυτούς τους κινδύνους και θα δημιουργεί συνθήκες επίτευξης αξιοπρεπούς λύσης.

Ο κύπριος πρόεδρος ανέδειξε τέσσερις βασικούς στρατηγικούς στόχους, που πρέπει να επιτευχθούν, με κορυφαία προτεραιότητα τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση του κράτους, ανασχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής της Λευκωσίας, με βάση τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα, με αξιοποίηση και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης συγκροτημένα και με πειθαρχία για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και έξοδο από την ύφεση το συντομότερο.

Από την πλευρά του ο ο πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Παπαϊωάννου ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του για την 53η επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Ανεξαρτησίας ότι η επίλυση του Κυπριακού, με την απελευθέρωση των κατεχομένων περιοχών και την επανένωση της Κύπρου, παραμένει η κορυφαία για την Ελλάδα εθνική προτεραιότητα.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, πρόσθεσε, στηρίζουν τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο πλαίσιο συνεχούς συντονισμού και σταθερής συνεργασίας Αθήνας-Λευκωσίας, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στην Αίγυπτο η πρόεδρος της Κομισιόν και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας και Βελγίου

Peristeri News

Πορτογαλία: Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία κέρδισε με μικρή διαφορά στις εκλογές

Peristeri News

Όχημα έπεσε πάνω στις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ

Peristeri News

Leave a Comment