PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Μέτρα που θα ανακουφίσουν τους δήμους


Παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης.

Μέτρα που θα ανακουφίσουν τους δήμους από την οικονομική δυσπραγία παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, με τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο κι άλλα στελέχη του υπουργείου.

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι «για την κυβέρνηση οι ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού αποτελούν τους πραγματικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και ειδικά αυτούς της περιφέρειας», συμπληρώνοντας ότι «οι ΟΤΑ δεν μπορεί να βρίσκονται υπό οικονομική ανέχεια, ή δανειακή εξάρτηση για να πετύχουν τους στόχους τους».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «η βασική αρχή του προγράμματος εξυγίανσης βασίζεται στη συνεργασία του υπουργείου με την αυτοδιοίκηση» και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το υπουργείο συνδράμει τους ΟΤΑ, που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης για να εξυγιανθούν.

Οι ΟΤΑ, από την πλευρά τους, δήλωσε, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κάνουν τις δικές τους προσπάθειες για εξυγίανσή, ενώ επισήμανε ότι «η συνδρομή του κράτους και, κατά συνέπεια, ο έλεγχος, που αυτή συνεπάγεται από την πλευρά του υπουργείου, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση επιβολή».

Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, δρομολογήθηκε η αναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν λάβει οι δήμοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι και 25 χρόνια και μείωση του επιτοκίου από 11,5%, που είναι σήμερα το κυμαινόμενο, σε περίπου 5,9%, κάτι που, όπως διευκρινίστηκε, μειώνει στο μισό το ετήσιο τοκοχρεολύσιο, που πληρώνουν οι δήμοι. Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση απελευθερώνονται πόροι, για να διατεθούν προς εξόφληση χρεών και λειτουργικές ανάγκες.

Επίσης, θα επιδιωχθεί η μείωση του μισθολογικού κόστους, με μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ.

Ο κ. Καστανίδης διευκρίνισε ότι υπάρχουν δήμοι με υπεράριθμους υπαλλήλους, ενώ γειτονικοί δήμοι έχουν έλλειψη προσωπικού και πρόσθεσε ότι από τον πρώτο δήμο θα μπορούν να μεταταχθούν υπάλληλοι στο δεύτερο, που έχει ανάγκη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Leave a Comment