PeristeriNews.gr
Διεθνή

Μάχη με το χρόνο για την ψύξη των αντιδραστήρων


Πολύ σοβαρές παραμένουν οι συνθήκες στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, ωστόσο, δεν επιδεινώνονται σημαντικά, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

“Η Ιαπωνία θα ξεπεράσει την τραγωδία ως έθνος και θα ανακάμψει, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, ο οποίος τόνισε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει “τεράστιες δυσκολίες”.

Ο Καν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες που διαθέτει για το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι.

Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίο Αμάνο θα ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

Δίνεται “μάχη με το χρόνο” προκειμένου να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου. Το ατύχημα στο εργοστάσιο είναι πολύ “σοβαρό” και είναι σημαντικό “η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ” να συμμετάσχει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, δήλωσε ο Αμάνο.

Οι Ιάπωνες μηχανικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου, η “λύση Τσερνόμπιλ” μπορεί να είναι η έσχατη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, επισήμανε ο αναπληρωτής διευθυντής της ιαπωνικής υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Οι ιαπωνικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάνε για μακροπρόθεσμα μέτρα, καθώς προς το παρόν προηγείται η ψύξη των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου.

Αξιωματούχοι είπαν πως ελπίζουν ότι θα επισκευάσουν ένα καλώδιο ηλεκτροδότησης, το οποίο τροφοδοτεί τουλάχιστον δύο από τους έξι αντιδραστήρες, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν ξανά οι αντλίες νερού.

Η ραδιενέργεια που έχει διαρρεύσει από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 της Ιαπωνίας δεν έχει φτάσει στην ανώτερη ατμόσφαιρα, με εξαίρεση την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, δήλωσε ένας ειδικός του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ενδέχεται να αποκατασταθεί το πρωί του Σαββάτου η ηλεκτροδότηση στον αντιδραστήρα 4 στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η εταιρία στην οποία ανήκει το πυρηνικό εργοστάσιο Tokyo Electric Power Co.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της χώρας είχε ανακοινώσει ότι η ηλεκτροδότηση ενδέχεται να αποκατασταθεί και στους αντιδραστήρες αριθμός 1 και 2 το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον επίσημο προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας οι νεκροί έχουν έχουν φτάσει τους 6.539 και οι αγνοούμενοι τους 10.354.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment