PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Μάνδρα: Οδοιπορικό στην πόλη της συμφοράς (photos)


Με βαριά τη σκιά να πέφτει πάνω από τη Δυτική Αττική των 21ενός νεκρών και των ανυπολόγιστων υλικών καταστροφών, το PeristeriNews.gr με λεωφορείο της γραμμής από την Ελευσίνα, φτάνει στο πολύπαθο τόπο της Μάνδρας και “ιδίοις όμμασι” καταγράφει την ιστορική καταστροφή.

Αφού διανύσαμε μια μικρή απόσταση, κατεβήκαμε στην είσοδο της πόλης, γιατί “μέσα δεν μπορούμε ακόμη να πάμε”, μας τόνισε ο οδηγός του λεωφορείου.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίσαμε γύρω μας, ήταν τα απομεινάρια μιας απίστευτης τραγωδίας. Παντού χαλάσματα. Το μένος της φονικής πλημμύρας που έπληξε πριν από λίγες ημέρες την περιοχή, σάρωσε ό,τι βρήκε στο διάβα της… ενώ το σημάδι που έχει αφήσει σε εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους το νερό και η λάσπη, μαρτυρούν το ύψος της ολέθριας θεομηνίας που “έπνιξε” τα πάντα.

Μια ολόκληρη πόλη περίπου 12.000 κατοίκων, φαίνεται να μη μπορεί να βρει τον βηματισμό της, καθώς οι περισσότεροι παλεύουν μόνοι τους να καθαρίσουν τα σπίτια τους.

“Τι άλλο να πω ακόμη; Κοιτάξτε μόνοι σας”, είπε στο PeristeriNews.gr, η κυρία Ιωάννα που διέμενε σε ισόγειο και συνέχισε: “Η λάσπη και το νερό δεν κατέστρεψε μόνο το σπίτι μας, εξαφάνισε και την ίδια τη ζωή μας. Επίσημα έγγραφα, φωτογραφίες, συσκευές, ρούχα, έπιπλα, πίνακες και άλλα διάφορα, τα βγάλαμε στο δρόμο για πέταμα. Δεν αναγνωρίζονται… Πενήντα χρόνια ζωής ξεγράφτηκαν μέσα σε μισή ώρα… Ακόμη έχω στ’ αυτιά μου τη βουή του νερού που έσπασε τη σιδερένια εξώπορτα…”

Δείχνει απογοητευμένη και μας περιγράφει ασταμάτητα τις στιγμές φρίκης που έζησε με την οικογένειά της. “Πέφταμε στις λάσπες και ξανασηκωνόμαστε… Ένας γείτονας όμως που γλίτωσε στη πλημμύρα του 2015, σ’ αυτή, δεν τα κατάφερε. Πνίγηκε…”

Συνομιλώντας βγήκαμε μαζί έξω στο πεζοδρόμιο όπου μας έδειξε μια άμορφη μάζα… “Αυτά τα που βλέπετε είναι δικά μου πράγματα…”

Στο πεζοδρόμιο η κ. Ιωάννα μας μίλησε για μπαζωμένα ρέματα, για ελλείψεις, κακοδιαχείριση και για το νερό που σήμερα δεν πίνεται.

Περπατώντας και σε άλλα σημεία της Μάνδρας, το εφιαλτικό σκηνικό συνεχίζεται, ενώ δεν ήταν και λίγα τα πρόσωπα που μας είπαν, πως αν και η ζωή τους “θάφτηκε” κάτω από το “κόκκινο τσουνάμι” αισιοδοξούν και παλεύουν με τις δυνάμεις τους, με τη βοήθεια των συμπολιτών τους αλλά και πολλών γνωστών και αγνώστων συνανθρώπων τους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή…

Στο Δημαρχείο, καταγράψαμε στιγμές ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα των εταιρειών, των συλλόγων, των φορέων και των άλλων αλληλέγγυων που βρίσκονται εκεί καθημερινά, βοηθώντας τους πληγέντες. Σημασία έχει το αποτέλεσμα, ώστε αυτή την ώρα της απόλυτης καταστροφής, που μόνο ανατριχιαστικό θρίλερ θυμίζει, να μπορέσουν οι άνθρωποι να σταθούν στα πόδια τους.

Είδαμε και τη δήμαρχο της Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο να συντονίζει τη βοήθεια προς τους πληγέντες με τη συμπαράσταση των εθελοντών που το έργο τους είναι αναντικατάστατο σ’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία, έτσι ώστε κανένας να μη μείνει μόνος και αβοήθητος και αυτή η συμφορά που θρηνούμε θύματα, να είναι η τελευταία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέμπη: Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα των 57 θυμάτων μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Peristeri News

Έγιναν δύο συλλήψεις μετά τον εμπρησμό στα Εξάρχεια

Peristeri News

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Leave a Comment