PeristeriNews.gr
Διεθνή

Λιβύη: Συνεχίζονται οι μάχες στη Ζαουίγια


Τις θέσεις τους προσπαθούν να διατηρήσουν τα στρατεύματα που πρόσκεινται στον Μουαμάρ Καντάφι, καθώς οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται πως προελαύνουν και στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Τις θέσεις τους προσπαθούν να διατηρήσουν τα στρατεύματα που πρόσκεινται στον Μουαμάρ Καντάφι, καθώς οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται πως προελαύνουν και στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι αντικαθεστωτικοί ξεκαθαρίζουν πως δεν βρίσκονται σε συνομιλίες με το καθεστώς Καντάφι, την στιγμή που η Ουάσινγκτον επαναλαμβάνει πως οι «ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες» ενώ η Τρίπολη απαντά πως αυτό λέγεται

Ανώτατα στελέχη των αντικαθεστωτικών δηλώνουν ότι «οι επαναστατικές δυνάμεις απώθησαν τα στρατεύματα που είναι πιστά στον Καντάφι» από την πόλη αλ Χισά, 140 χλμ. δυτικά της Σύρτης.

Πριν από λίγες ημέρες, οι εξερμένοι ανέφεραν πως πήραν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας Ζαουίγια, 40 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, ενώ όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι αντικαθεστωτικοί αιχμαλώτισαν την Τετάρτη τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Ζαουίγια και άλλους πιστούς στον Καντάφι.

Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε πως η κατάσταση στην πόλη ήταν ήρεμη το πρωί της Τετάρτης, μετά από τις σχετικά περιορισμένες μάχες που συνεχίζονταν μέχρι την προηγούμενη ημέρα -όταν τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν χθες, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

To απόγευμα όμως, φαίνεται πως οι μάχες αναζωπυρώθηκαν, με επίκεντρο μονάδα πετρελαίου στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Στο μεταξύ ο ειδικός επιτετραμμένος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Άμπντουλ Ιλά αλ Χάτιμπ διέψευσε ότι έλαβε μέρος σε διαπραγματεύσεις από κοινού με αξιωματούχους που εκπροσωπούν την κυβέρνηση του Καντάφι και το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο στην Τυνησία.

Ο αλ Χάτιμπ είπε ότι είχε χωριστές επαφές με αξιωματούχους από τις δύο πλευρές και ορισμένους Λίβυους πολίτες μετά την υποβολή σχετικών αιτημάτων.

«Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι δεν είχε άμεσες ή έμμεσες διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του Καντάφι» πρόσθεσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μούσταφα Άμπντουλ Τζαλίλ.

«Ο Καντάφι οφείλει να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη Λιβύη ή θα απομακρυνθεί διά της βίας» είπε ο Άμπντουλ Τζαλίλ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων. «Είναι αδιανόητο να γίνουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις που να αγνοούν αυτή τη βασική αρχή».

Οι εξεγερμένοι μοιάζουν να έχουν όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, υποστηρίζοντας πως ο πόλεμος βρίσκεται σε μία αποφασιστική φάση τις τελευταίες ημέρες. Από την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα ανέφερε πως οι δυνάμεις του Καντάφι είναι εξασθενημένες, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες για αυτομόληση στελεχών των δυνάμεων του Καντάφι «άλλο ένα παράδειγμα του πόσο αδύναμες έχουν καταστεί».

Ο Πανέτα επανέλαβε την επωδό της Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες ότι «οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι Μούσα Ιμπραχίμ έκανε, από την πλευρά του, λόγο για «εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης ώστε να εμφανιστούν οι εξεγερμένοι σημαντικότεροι από ό,τι είναι».

Πρόσθεσε τέλος: «Ορισμένοι ξένοι πολιτικοί λένε πως το καθεστώς έχει τελειώσει και πως του απομένουν ημέρες. Το λένε αυτό επί έξι μήνες κι είμαστε ακόμα εδώ».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment