PeristeriNews.gr
Διεθνή

Λιβύη: Συγκρούσεις στην Μιζουράτα


Το ΝΑΤΟ θα χρηματοδοτήσει τους αντικαθεστωτικούς.

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν απόψε μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη.

Η πόλη ελεγχεται από τους αντικαθεστωτικούς και πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ οι μάχες άρχισαν να εντείνονται αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, οβίδες ερρίφθησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στη λεωφόρο Τρίπολης, που είναι η κύρια αρτηρία που χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη.

Κάποιοι αντικαθεστωτικοί σημείωσαν ότι φοβούνται πως θα ακολουθήσει μια νύχτα μαζικών βομβαρδισμών, ενώ δήλωσαν ότι η πόλη έχει εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κατοίκους της.

“Ο Καντάφι προσπάθησε να ξαναπάρει τον έλεγχο του λιμανιού. Αν καταλάβει το λιμάνι όλα θα έχουν τελειώσει”, δηλωνουν οι αντικαθεστωτικοί καθώς το λιμάνι της Μιζουράτα, είναι το μόνο σημείο από το οποίο μπορεί να υπάρξει μεταφορά αγαθών, φαρμάκων και όπλων για τους κατοίκους και τους αντικαθεστωτικούς που μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ψάχνουν τρόπους για να χρηματοδοτήσουν τους εξεγερμένους της Λιβύης.

“Η αντιπολίτευση χρειάζεται πολύ βοήθεια στο οργανωτικό μέρος, στο ανθρωπιστικό μέρος και στο στρατιωτικό μέρος”, ανέφερε η Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

“Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις σχετικά με το πως να παρέχουμε καλύτερα αυτήν τη βοήθεια…ποιος προτίθεται να το κάνει αυτό. Αναζητούμε επίσης τρόπους να χρηματοδοτήσουμε την αντιπολίτευση”, πρόσθεσε η υπουργός.

Ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι δεν υπάρχει ανάγκη στρατιωτικής υποστήριξης στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

“Η προσφυγή στις στρατιωτικές δυνάμεις δεν πρέπει να γίνει παρά μόνο ως έσχατη λύση”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ (Ocha) Ελίζαμπεθ Μπιρς ερωτηθείσα σχετικά με την ευρωπαϊκή πρόταση για το θέμα.

“Δεν τις έχουμε ανάγκη προς το παρόν”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι “η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι ουδέτερη, αμερόληπτη”. “Καταφέρνουμε να απαντήσουμε στις ανάγκες του πληθυσμού χωρίς στρατιωτική υποστήριξη” που θα είναι η έσχατη λύση, “στο χειρότερο σενάριο”, επεσήμανε η Μπιρς.

“Δεν το σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή”, συνέχισε καθώς η κατάσταση “βελτιώνεται βήμα-βήμα” στη Λιβύη και η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει σε διαφορετικές περιοχές στα ανατολικά και τα δυτικά της χώρας.

Περισσότεροι από 136.000 άνθρωποι έχουν λάβει επισιτιστική βοήθεια σε 11 πόλεις της ανατολικής Λιβύης από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM).

Πλέον ο ΟΗΕ έχει πιο έντονη παρουσία στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, γεγονός που θα του επιτρέψει να εκτιμήσει τις ανάγκες των αμάχων στην περιοχή που έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις.

Πάντως η Μπιρς παραδέχθηκε ότι, αν και η πρόσβαση των ανθρωπιστικών συνεργείων έχει βελτιωθεί λίγο στη χώρα, η κατάσταση στο έδαφος παραμένει πολύ δύσκολη σε πολλές περιοχές και κυρίως στη Μιζουράτα, η οποία πολιορκείται εδώ και δύο μήνες από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη αν και θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί, προειδοποιεί η Ocha.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ενίσχυσαν σήμερα τη συνεργασία τους ενόψει μιας ανθρωπιστικής αποστολής που έχουν προετοιμάσει οι Ευρωπαίοι για τη Μιζουράτα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment