PeristeriNews.gr
Διεθνή

Λιβύη, η επόμενη μέρα (v)


Με την πεποίθηση που έγινε πια βεβαιότητα ότι η Λιβύη αλλάζει σελίδα, οι δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την «επόμενη ημέρα».

Με την πεποίθηση που έγινε πια βεβαιότητα ότι η Λιβύη αλλάζει σελίδα, οι δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την «επόμενη ημέρα».

Οι πράξεις αντεκδίκησης από τους αντικαθεστωτικούς προς τους πιστούς του Καντάφι, καθώς και ενδεχόμενες αστοχίες των μεταβατικών κυβερνήσεων, δεν αποκλείεται να επιτείνουν την εμφύλια σύγκρουση.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι, ενώ ακόμη ο δικτάτορας και οι γιοι του αγνοούνται και η δύναμη των φυλών στα δυτικά, που είναι πιστές σε εκείνον, παραμένει ισχυρή, η ώρα των πανηγυρισμών δεν έχει φτάσει ακόμα.

Αρκετές περιοχές άλλωστε, ακόμη και μέσα στην Τρίπολη, ελέγχονται από τους οπαδούς του Καντάφι, όπως και ο δρόμος που οδηγεί στη γειτονική Τυνησία.

Το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από το που βρίσκεται ο Καντάφι και οι γιοι του, ιδιαίτερα δε μετά το θρίλερ της νύχτας της Δευτέρας.

Αμερικάνικες πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αίγυπτο, είναι πιθανό όμως να έχει διαφύγει διαμέσου των υπόγειων στοών που βρίσκονται κάτω από την Τρίπολη

Το Πεντάγωνο εστιάζει τους φόβους του στο τι μέλλει γενέσθαι με τις εγκαταστάσεις των χημικών όπλων της περιοχής, οι οποίες μπορεί να «πέσουν σε λάθος χέρια», εννοώντας προφανώς τις ισλαμικές οργανώσεις.

Αυτοί οι φόβοι μετουσιώνονται παράλληλα σε πράξεις, καθώς οι δορυφόροι και η νατοϊκή αεροπορία είναι στραμμένοι προς το λιβυκό έδαφος, παρακολουθώντας την εξέλιξη των επιχειρήσεων και τις προθέσεις των ενθουσιασμένων, πλην απρόβλεπτων και όχι καλά οργανωμένων αντικαθεστωτικών

Και ενώ το σύνολο του δυτικού, και όχι μόνο, κόσμου δηλώνει την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις, ο προβληματισμός για το πλαίσιο οργάνωσης, σύστασης αλλά και λειτουργίας της μεταβατικής κυβέρνησης, είναι μεγάλος.

Ο Αμπντούλ Τζαλίλ, επικεφαλής του μεταβατικού συμβουλίου, αν και θεωρείται ο μόνος μέχρι στιγμής που μπόρεσε να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον Καντάφι, έχει απειλήσει με παραίτηση αν δεν ελεγχθούν οι πράξεις αντεκδίκησης των αντικαθεστωτικών, που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες κυρίως στην Τρίπολη.

Τέτοιες πράξεις διακυβεύουν άλλωστε τη νατοϊκή υποστήριξη, στην οποία στηρίζεται εν πολλοίς και η νίκη των επαναστατών. Και ο φόβος για το ότι από το χάος μπορεί να επέλθει… νέο χάος, είναι μεγάλος, αν η νέα κυβέρνηση δεν αναλάβει σύντομα και δεν πετύχει.

Το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο άλλωστε αποτελείται από διάφορους ετερογενείς παράγοντες, με ισλαμιστές, πρώην μέλη του στρατού και εξορισμένους, κάποιοι από τους οποίους έχουν ελάχιστα κοινά σημεία, πέραν της θέλησης τους να ανατρέψουν τον Καντάφι. Το ίδιο ισχύει και για τον επαναστατικό στρατό, που αποτελεί περισσότερο ένα μωσαϊκό πολεμιστών, παρά έναν συμπαγή στρατό.

Οι δυτικές δυνάμεις εμφανίζονται πρόθυμες να στηρίξουν την κυβέρνηση που θα προκύψει, αποδεσμεύοντας τους λιβυκούς πόρους που είχαν παρακρατηθεί από το καθεστώς Καντάφι, ενώ δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τα Ηνωμένα Έθνη θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα αλλά και σε θέματα όπως η κατάρτιση του νέου Συντάγματος.

Η βοήθεια αυτή μεταφράζεται και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς οι ΗΠΑ και η Γαλλία τόνισαν οι δυνάμεις τους θα ενισχύουν τους επαναστάτες έως ότου οι δυνάμεις του Καντάφι παραδοθούν ολοκληρωτικά.

Ενδεικτικό είναι ότι ήδη ηγέτες χωρών όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Ιταλίας, ετοιμάζουν τις πρώτες επίσημες συναντήσεις με τις αντικαθεστωτικές αρχές.

Παράλληλα, οι ανησυχίες ορισμένων χωρών, όπως της Βραζιλίας, για το αν θα τηρηθούν οι οικονομικές συμφωνίες που είχαν συναφθεί με το προηγούμενο καθεστώς, φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται.

Μέσα σε αυτό το πολεμικό, επαναστατικό, και, πρωτίστως πλέον, διπλωματικό πλαίσιο των ιστορικών στιγμών που ζει η αφρικανική χώρα, οι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν την προέλαση τους προς τη Δύση, καταλαμβάνοντας και την πόλη Ρας Λανούφ, καταδιώκοντας τους στρατιώτες του αγνοούμενου Καντάφι προς τη γενέτειρα του, τη Σύρτη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment