PeristeriNews.gr
Διεθνή

Λιβύη: Εξέγερση και λουτρό αίματος


Στο δρόμο της Αιγύπτου, αλλά σε πιο αιματηρή εκδοχή, βαδίζει η Λιβύη, με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αλλά και το κύμα καταστολής, να συγκλονίζουν τη χώρα.

Στο δρόμο της Αιγύπτου, αλλά σε πιο αιματηρή εκδοχή, βαδίζει η Λιβύη, με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αλλά και το κύμα καταστολής, να συγκλονίζουν τη χώρα.

Αρκετές πόλεις είναι στα χέρια των διαδηλωτών, ενώ το καθεστώς βομβαρδίζει τους διαδηλωτές, χρησιμοποιεί ελεύθερους σκοπευτές και μισθοφορικές δυνάμεις από το Μάλι, το Τσαντ, τη Σενεγάλη και τη Ζιμπάμπουε.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν εναντίον «σαμποτέρ και τρομοκρατών», φρασεολογία που δείχνει τις προθέσεις της έναντι των διαδηλωτών, καθώς και ότι υπάρχουν «πολλοί νεκροί».

Όλες οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεκρών, με τη μέτρηση να υπολογίζεται σε εκατοντάδες και πάνω από 600, χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα λόγω του έκρυθμου της κατάστασης, να υπάρξουν ασφαλή στοιχεία για τον αριθμό τους.

Ενδεικτικό του κάθετου διχασμού της χώρας, είναι η αυτομόληση δύο πιλότων πολεμικών αεροσκαφών της Λιβύης, που αρνήθηκαν να βομβαρδίσουν πολίτες και τελικά προσγειώθηκαν στη Μάλτα.

Ο Λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης και αρκετά μέλη του διπλωματικού σώματος στον ΟΗΕ και σε πρεσβείες παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την υπερβολική χρήση βίας από την κυβέρνηση.

Το περιστατικό αυτό δεν ήταν το μοναδικό, καθώς και ο αντισυνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάμπερ, που βοήθησε οι εξεγερμένοι να καταλάβουν τον έλεγχο της Βεγγάζης, με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο, απευθυνόμενος στον ΟΗΕ δήλωσε: «Από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα ένα πράγμα ζητούμε, παρέμβετε και σώστε μας, πριν βομβαρδιστούμε αεροπορικώς. Παρέμβετε να σώσετε τα πετρελαϊκά συμφέροντά σας στην περιοχή αυτήν. Μετά τη Βεγγάζη, όλη η Λιβύη θα απελευθερωθεί».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τον Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τις 15 του μηνός, να σταματήσει “άμεσα” η βία εναντίον των πολιτών της χώρας.

Πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η βρετανική BP, η γαλλική Total η ιταλική ENI και οι γερμανικές Wintershall και RWE Dea απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους από τη χώρα. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και άλλες χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε την “απαράδεκτη χρήση βίας” κατά των διαδηλωτών στην Λιβύη και ζήτησε την άμεση “παύση των βιαιοτήτων”, καλώντας «για μία πολιτική λύση που θα ανταποκρίνεται στην φιλοδοξία του λαού της Λιβύης, στην δημοκρατία και στην ελευθερία».

Στη Γερμανία, ο Αντρέας Μικαέλις, υπεύθυνος του υπουργείου Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ ενημέρωσε σήμερα τον πρέσβη Τζαμάλ ελ Μπαράγκ πως η κυβέρνησή του κρίνει «απαράδεκτη» τη βία που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στους διαδηλωτές, προσθέτοντας πως αυτή η βιαιότητα θα πρέπει να σταματήσει, τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Οι ελευθερίες της γνώμης και της συγκέντρωσης θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και η λιβυκή κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει τον διάλογο με τους διαδηλωτές».

Η Τουρκία όπως ανακοίνωσε ο ο υπουργός εξωτερικού εμπορίου Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, θα στείλει τέσσερα φεριμπότ για να μεταφέρουν Τούρκους πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, μετά την άρνηση των Λιβυκών αρχών να επιτρέψουν την προσγείωση αεροσκάφους των τουρκικών αερογραμμών THY στην πόλη.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάγιεμ αρνήθηκε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι έχει φύγει για την Βενεζουέλα, ενώ ο γιος του, Σάιφ αλ-Ισλάμ, πρότεινε ένα πλάνο μεταρρυθμίσεων ώστε να αποφευχθεί ο «εμφύλιος πόλεμος».

Επιφυλακή στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις στη Λιβύη και η αυτομόληση πιλότων λιβυκών μαχητικών, οδήγησαν σε επαγρύπνηση του συστήματος ραντάρ και των αεροσκαφών επιφυλακής στην Κρήτη, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να κατευθυνθεί ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο ανοιχτά των δυτικών παραλίων της Κρήτης, ώστε αν χρειαστεί να παράσχει βοήθεια.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, προκειμένου να επαναπατρίσει με C-130, όσους Έλληνες επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη βορειοαφρικανική χώρα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment