PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Η κατάσταση στα σχολεία του Δήμου μας


Επιστολή από τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου, μέσω των Δημοτικών Συμβούλων της, προς τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Τάσο Θεοδωράκο για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του Δήμου μας.

Αναλυτικά:

«Kύριε Αντιδήμαρχε Παιδείας,

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιστερίου σας μεταφέρουμε την αγωνία χιλιάδων γονέων. Είναι απαραίτητο να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προλάβουμε τα χειρότερα. Δεν χωρά άλλη αναβολή. Για πολλοστή φορά θα δηλώσουμε ότι η ΥΓΕΙΑ και η ΠΑΙΔΕΙΑ των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Έχοντας πάντα σαν κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών αλλά και το δικαίωμα στην ολόπλευρη και ποιοτική μόρφωση των παιδιών μας κρίνουμε πολύ σημαντικό το ανθρώπινο δυναμικό, πέρα των εκπαιδευτικών, που στελεχώνουν το δημόσιο σχολείο.

Θεωρούμε πολύ σημαντική, σε ένα Σύγχρονο Δημόσιο Σχολείο, την παρουσία βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού όπως γραμματεία, καθαριστές, νοσηλευτές, τροχονόμους, φύλακες, τραπεζοκόμους, ψυχολόγους και άλλες ειδικότητες που θα συμβάλλουν στην εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία του σχολείου.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αραίωση των μαθητών στις σχολικές τάξεις, ενώ σε πολλά σχολεία υπάρχουν άδειες αίθουσες. Σε μεγάλο ποσοστό τα σχολεία είναι κατασκευής της δεκαετίας του ’80 και με την έλλειψη ουσιαστικής συντήρησης και αντιμετώπισης σοβαρών κτιριακών προβλημάτων και μετά τον τραγικό σεισμό στη Σάμο αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη του για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων μας.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το γεγονός ότι καθαρίστριες στα σχολεία είναι 103 συνολικά, 83 πλήρους ωραρίου (9-3.24) 20 μερικής απασχόλησης (4ωρες) και από αυτές οι 17 ΜΟΝΟ είναι μόνιμες. Ο αριθμός αντιστοιχεί στον περσινό (χωρίς πανδημία). Επίσης σχεδόν σε όλα τα νηπιαγωγεία υπάρχει μια καθαρίστρια 4ωρης απασχόλησης ενώ οι σχολικές μονάδες λειτουργούν με πλήρες ωράριο και το ολοήμερο. Ενώ σε μεγάλες σχολικές μονάδες των 200 – 250 μαθητών μία καθαρίστρια (π.χ. 6ο λύκειο, 8ο λύκειο,10ο λύκειο)

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το γεγονός ότι δεν προβλέπονται δωρεάν τεστ covid-19 στα σχολεία. Οι οικογένειές μας επιβαρυνόμαστε ένα δυσβάσταχτο κόστος καθώς αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε στα ιδιωτικά εργαστήρια πληρώνοντας για την εξέταση.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να χαλαρώνει συνεχώς η διαδικασία της ιχνηλάτησης και τελικά να μην υπάρχει καμιά ουσιαστική ενημέρωση των γονέων για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που το παιδί τους αποτελεί στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο σχολικό περιβάλλον.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον για την κάλυψη των παιδιών των τμημάτων που κλείνουν με τα απαραίτητα μέσα τηλεκπαίδευσης. Υπάρχουν παιδιά την πόλη μας που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα (πχ σύνδεση ίντερνετ, ηλεκτρονικό υπολογιστή κλπ).

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το γεγονός ότι από την τελευταία δόση, της Α’ σχολικής επιτροπής, που δόθηκε στα σχολεία έχουν αφαιρεθεί, 500 με 600 ευρώ σε περίοδο που οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες (πετρέλαιο, αντισηπτικά…)

Απαιτούμε να πάρετε μέτρα που θα διασφαλίζουν:

1. Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, έχουμε ήδη κάνει προτάσεις για αναδιακατανομή αιθουσών.

2. Να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά.

3. Να καθαρίζονται επιμελώς όλοι οι χώροι των σχολείων καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού προγράμματος. Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού μονίμων εργαζομένων στην καθαριότητα, ώστε να είναι πραγματικά εφικτή η καθαριότητα των σχολείων καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους. Δωρεάν παροχή όλων των αναγκαίων υλικών (αντισηπτικά, μάσκες) και των μέσων ατομικής προστασίας για τις καθαρίστριες.

4. Με ευθύνη του Δήμου που ανήκει το σχολείο να γίνεται απολύμανση όλου του σχολείου.

5. Να στελεχωθεί το ιατρείο του σχολείου με νοσηλευτή και να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι καθ όλη την διάρκεια του έτους. Να οριστεί Υγειονομικός Υπεύθυνος σε κάθε σχολική μονάδα.

6. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης κρούσματος να γίνονται αξιόπιστα δωρεάν τεστ (ακόμα και με rapid test) σε όλους τους μαθητές και τους εργαζομένους των σχολείων. Δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των στενών επαφών και ενημέρωση των οικογενειών μας.

7. Δωρεάν παροχή όλων των αναγκαίων υλικών (αντισηπτικά, μάσκες).

8. Άμεση επανέναρξη των σχολικών γευμάτων για όλα τα παιδιά, με κρατική ευθύνη και χωρίς την παρεμβολή ιδιωτών – χορηγών.

9. Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας μέσω του Δήμου και της σχολικής μονάδας να διατίθενται ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση των μαθητών. Κανένας μαθητής να μην λαμβάνει απουσίες επειδή δεν έχει τα ηλεκτρονικά μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση. Η ισότιμη μόρφωση όλων των παιδιών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη του κάθε γονέα. Καμία διακοπή ρεύματος και internet που θα στερεί σε μαθητές τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

10. Όχι στην αντιπαιδαγωγική μέθοδο της online μετάδοσης του μαθήματος που δε διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών. Η τηλεκπαίδευση ως αναγκαίο μέτρο σ’ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και όχι ως μόνιμη επωδός δεν πρέπει να αποτελέσει μέτρο που θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την ανισοτιμία στη μόρφωση των παιδιών μας.

11. Κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει τις κάμερες στα σχολεία και την online μετάδοση των μαθημάτων.

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Γιώργος Σιδέρης

Χρήστος Μαργανέλης

Στέλιος Μπούσουλας

Φίλιππος Φλουσκούνης».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δύο συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (7η και 8η)

Peristeri News

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Leave a Comment