PeristeriNews.gr
Συνταγές

Λαγάνα σπιτική


Το ψωμί-σύμβολο της Καθαράς Δευτέρας φτιάχνεται πολύ εύκολα, έτσι αντί να πάτε στον φούρνο και να την αγοράσετε, ετοιμάστε τη δική σας.

Υλικά

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
20 γρ. νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
450 γρ. χλιαρό νερό
1 κ.σ. σουσάμι
1 κ.σ. ελαιόλαδο (για το άλειμμα)

Εκτέλεση

– Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι, θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα δάχτυλά μας και ανακατεύουμε.

– Ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική και σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ή ελάχιστο νερό.

– Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

– Πλάθουμε 2 μέτριες λαγάνες, πάχους περίπου 2 εκ., πιέζοντας με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να πάρουν το οβάλ σχήμα της λαγάνας και να έχουν τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές. Τις βάζουμε στη λαμαρίνα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

– Λαδώνουμε τις λαγάνες, σκορπίζουμε το σουσάμι και ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντάς τες απαλά, αν έχουν ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς τις αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά. Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πώς να φτιάξετε Paloma

Peristeri News

Μπακαλιάρος στο φούρνο

Peristeri News

Σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο

Peristeri News

Leave a Comment