PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Χατζηδάκης: Σε ύπνωση το ΕΤΕΑΝ εδώ και 21 μήνες


«Το ΕΤΕΑΝ έχει περιπέσει σε ύπνωση τους τελευταίους 21 μήνες» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι την ώρα που ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας και οι ανάγκες των μικρομεσαίων για ρευστότητα είναι τεράστιες λόγω των σημαντικών προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, προκαλεί ερωτήματα η επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει σε υπολειτουργία το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Την κατηγορεί μάλιστα πως αφού μίλησε επανειλημμένως για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και συνεχίζει μέχρι σήμερα να υπόσχεται αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ, διαπιστώνεται πως το ΕΤΕΑΝ τους τελευταίους 21 μήνες σχεδόν δεν υπάρχει.

Ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. υπενθυμίζει ότι την περίοδο 2013-2014 τα δάνεια που είχαν εγκριθεί με βάση τα εργαλεία του ΕΤΕΑΝ ανέρχονταν σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Σημειώνει όμως ότι την περίοδο 2015-2016 το ίδιο ποσό υπολογίζεται μόλις… στα 50, περίπου, εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της ύπνωσης στην οποία έχει περιπέσει το ΕΤΕΑΝ, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, το 2015 διατέθηκαν, μέσω της πρωτοβουλίας Jeremie και των δράσεων του ΕΤΕΑΝ, δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους μόλις 14,3 εκατ. ευρώ, ενώ εκταμιεύθηκαν νέα δάνεια μέσω προϊόντων της ίδιας της Τράπεζας συνολικού ποσού 162,3 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι «η αδράνεια του ΕΤΕΑΝ γεννά ιδιαίτερη απορία δεδομένου πως, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, τα ίδια κεφάλαια το στις 31/12/2015 ανέρχονταν στα 1,03 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειάς του στο –υψηλότατο- 777%». «Με άλλα λόγια, το ταμείο διαθέτει ένα σημαντικό μέγεθος πόρων το οποίο παραμένει σχεδόν ολοκληρωτικά αναξιοποίητο, τη στιγμή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως, και ιδιαιτέρως για εγγυοδοτικές δράσεις» καταλήγει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment