PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: «Φαύλος κύκλος η πολιτική της κυβέρνησης στα έσοδα»


Ερωτήματα από το «PeristeriNews.gr» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Βουλευτή Β΄ Αθηνών, Τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ.

Ερωτήματα από το «PeristeriNews.gr» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Βουλευτή Β΄ Αθηνών, Τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ.

Κύριε Μητσοτάκη, η πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από την οικονομική ύφεση;

Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει εδώ και καιρό ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν βγαίνει. Γι’ αυτό ζητάμε αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Αυτό όμως, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να είναι μια αφορμή για φρενάρισμα των διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και ενδεχομένως να επιταχυνθούν. Εκεί όμως που κατά κύριο λόγο πάσχει η πολιτική της κυβέρνησης είναι στον τομέα των εσόδων όπου από τη μία έχει αποτύχει πλήρως να πατάξει την φοροδιαφυγή και από την άλλη έχει επιβάλλει τόσο δυσβάστακτη φορολογία που έχει γονατίσει την αγορά και τους πολίτες. Εάν δεν βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο γρήγορα και εάν δεν δώσουμε έμφαση στις απαραίτητες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουμε και πολλά πράγματα.

Σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο, εκτιμάτε ότι θα στηθούν εθνικές κάλπες από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου;

Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τη χώρα και στο μέσον μιας από τις χειρότερες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Το μόνο που δεν χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι εκλογές. Αυτό που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα από την κυβέρνηση, καλύτερος συντονισμός μεταξύ Υπουργών και μια τουλάχιστον μίνιμουμ συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Ποια είναι η άποψή σας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των μεταναστών της Υπατίας;

Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι επί ενάμισι μήνα η κυβέρνηση συνομίλησε και τελικά ενέδωσε στους εκβιαστές της. Με τους χειρισμούς της στην Υπατία απέτυχε να δώσει ένα σαφές μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας ότι έχει μια σταθερή στάση, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τους ασκούς του Αιόλου για παρόμοιες διεκδικήσεις από εδώ και στο εξής. Οι πανηγυρισμοί και τα εύκολα λόγια του αρμόδιου Υπουργού δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τις συνέπειες των τραγικών χειρισμών της. Με αποκλειστικά δική της ευθύνη άνοιξε μια κερκόπορτα η οποία πολύ φοβάμαι ότι θα έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τη χώρα.

Ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος θεωρείτε ότι υπάρχουν οι προοπτικές για μια «πράσινη ανάπτυξη»;

Κατεξοχήν σε μια περίοδο οικονομικής ασφυξίας η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ αναπτυξιακές ανάσες. Και οι επενδύσεις σε κλάδους της νέας περιβαλλοντικής οικονομίας, όπως οι ΑΠΕ, η διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ. μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη. Για να αξιοποιήσουμε όμως τις πράσινες επενδυτικές ευκαιρίες, οφείλουμε πρωτίστως να δούμε κατάματα το συνολικό επενδυτικό κλίμα και να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες στρεβλώσεις του. Με πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, με πλημμελή νομοθεσία στα ζητήματα χωροταξίας, με ακαθόριστες χρήσεις γης, με υπερβολική γραφειοκρατία και διαφθορά, δύσκολα ο επενδυτής θα έρθει στη χώρα μας. Και σήμερα, δυστυχώς, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά εχθρικό.

Ανησυχείτε με τα κρούσματα επιθέσεων εναντίον πολιτικών προσώπων και με την τάση απαξίας των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος;

Κοιτάξτε, εγώ καταλαβαίνω την καχυποψία των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα η οποία αρκετές φορές είναι δικαιολογημένη. Δεν ανήκω άλλωστε στην κατηγορία εκείνων που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αποδοκιμάζονται οι πολιτικοί. Και η αποδοκιμασία είναι μια μορφή πολιτικής έκφρασης αρκεί βέβαια να μην υπερβαίνει ορισμένα όρια. Είμαι κάθετα αντίθετος στη βία και τις απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του οποιουδήποτε. Από κει και πέρα όμως εμείς οι πολιτικοί δεν μπορούμε να ζούμε σε μια γυάλα και να είμαστε εκτός πραγματικότητας. Και η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι το πολιτικό σύστημα δέχεται ισχυρές πιέσεις από την κοινή γνώμη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς οι πολιτικοί πρέπει να κρυβόμαστε. Και βέβαια, για να κερδίσουμε και πάλι την αξιοπιστία των πολιτών πρέπει πρώτα από όλα να βάλουμε εμείς σε τάξη τα του οίκου μας.

Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει μέσα από το Κοινοβουλευτικό σας έργο για τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας;

Για μένα η Β΄ Αθηνών και τα προβλήματα των πολιτών της ήταν και παραμένουν στο επίκεντρο της πολιτικής δραστηριότητας και των πρωτοβουλιών μου. Ειδικά η Δυτική Αθήνα η οποία αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη της προσοχής μας γι αυτό και προσπαθώ τόσο με την παρουσία μου σε πολλές περιοχές όσο και με τις παρεμβάσεις μου στο Κοινοβούλιο να συμβάλλω στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Πρόσφατα, για παράδειγμα, έφερα στη Βουλή το ζήτημα της απομάκρυνσης των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ που αποτελούν εν δυνάμει απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς και το ζήτημα της ανάπλασης και του καθαρισμού του ρέματος της Εσχατιάς. Αυτή την περίοδο επίσης προετοιμάζω μια παρέμβαση σχετικά με το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Περιστέρι το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα παρά τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment