PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Το 2020 επιτελέσαμε το καθήκον μας στα σύνορα


Τις ευχαριστίες του προς τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσφορά τους στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λέσβο. Ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στα σκάφη του Λιμενικού που βρίσκονταν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το πλήρωμα σκάφους, επισκέφθηκε έναν από τους κινητούς σταθμούς της ΕΛΑΣ για επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και μίλησε για τον συμβολισμό της σημερινής του επίσκεψης.

«Είχα συνομιλήσει με τον αρχηγό του Λιμενικού, τον κ. Κλιάρη, και του είπα ότι θέλω να βρεθώ πριν το γύρισμα του χρόνου εδώ στη Μυτιλήνη, προσωπικά, να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και να ξέρετε ότι απολαμβάνετε όχι μόνο της εκτίμησής μας, αλλά και της έμπρακτης στήριξης. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο βλέπετε και θα το δείτε και στην πορεία, στις δυνατότητες που έχετε να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας, στα περισσότερα μέσα τα οποία προσθέτει συνέχεια το Λιμενικό σε σκάφη όλων των ειδών, στην ενίσχυση σε ανθρώπινους πόρους.

Και βέβαια στο πολύ σημαντικό έργο, στο Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, μία πλήρη εικόνα τού τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορά μας, ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε γρήγορα κι αποτελεσματικά και να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας. Αρχηγέ, και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στους λιμενικούς, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού μάς κάνουν όλες και όλους εξαιρετικά υπερήφανους. Οπότε εκ μέρους όλων των Ελλήνων, όλων των Ελληνίδων, στο πρόσωπό σας αρχηγέ, σε όλες τις γυναίκες, σε όλους τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ένα πολύ-πολύ μεγάλο ευχαριστώ και να έχουμε μία καλή χρονιά, καλύτερη από αυτή που μας αφήνει».

 

Ευχές για ούριους ανέμους

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το πλήρωμα του σκάφους 060 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία βόρεια της Λέσβου.

«Ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχηθώ χρόνια πολλά. Να έχετε μία καλή χρονιά, με υγεία. Και βέβαια να σας ευχαριστήσω για ό,τι έχετε κάνει αυτόν τον δύσκολο χρόνο, προστατεύοντας τα σύνορά μας, τα ελληνικά σύνορα, τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης. Θέλω να ξέρετε ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το έργο του Λιμενικού Σώματος. Γι’ αυτό και σήμερα, στο γύρισμα του χρόνου, ήθελα να βρεθώ εδώ στη Μυτιλήνη, να σας μεταφέρω προσωπικά τις ευχές μου και να γνωρίζετε ότι απολαμβάνετε όχι μόνο της εκτιμήσής μας, αλλά και της έμπρακτης στήριξής μας.

Σε σας κύριε κυβερνήτα και στο πλήρωμα σας και σε όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στις γυναίκες και στους άντρες, αρχηγέ, εύχομαι να έχουμε μία καλή χρονιά. Όπως είπε ο αρχηγός, με ηρεμία στο Αιγαίο. Υγεία και χαρά σε εσάς και στις οικογένειές σας. Να είστε καλά».

Ο κυβερνήτης του σκάφους ανταπέδωσε τις ευχές εκ μέρους όλου του πληρώματος και είπε στον πρωθυπουργό: «Το πλήρωμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε περιπολία βόρεια της νήσου Λέσβου, επί της οριογραμμής. Κύριε πρωθυπουργέ, επιτρέψτε μου εκ μέρους μου και εκ μέρους του πληρώματος 060 να σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μας και επειδή και εσείς καπετάνιος είστε στο μεγάλο καράβι που λέγεται Ελλάδα, καλές θάλασσες και ούριους ανέμους. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια».

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ανέβηκε στη συνέχεια στην κανονιοφόρο «Κάσος» του Πολεμικού Ναυτικού. Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το 2020, φυλάξαμε τα σύνορά μας στον Έβρο, φυλάξουμε τα σύνορά μας στη θάλασσα. Το Λιμενικό, σε αγαστή συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, επιτελέσαμε το καθήκον μας. Και βέβαια αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς, με τις αφίξεις παράνομων μεταναστών, να έχουν μειωθεί άνω του 80% μέσα στο 2020 και ουσιαστικά τα νησιά μας έχουν αποσυμφορηθεί από το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζαν πριν από έναν χρόνο. Οπότε και στο δικό σας πρόσωπο, κύριε κυβερνήτα, θέλω να ευχαριστήσω και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ναυτικού μας, αλλά και φυσικά όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έδωσαν μάχη σε όλα τα μέτωπα.

Γιατί εκτός από τη διαχείριση του προσφυγικού, δοκιμαστήκαμε, αρχηγέ, και από τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν ότι είναι πάντα έτοιμες να υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας έκαναν υπερήφανες και υπερήφανους όλον αυτόν τον χρόνο.

Και δε θα μπορούσα να σκεφτώ πιο συμβολική κίνηση, σήμερα 31 Δεκεμβρίου, καθώς ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον νέο χρόνο, από το να βρεθώ εδώ στα σύνορά μας, στη Μυτιλήνη, μαζί με το Λιμενικό, μαζί με το Ναυτικό, μαζί με τον Στρατό μας, την Αεροπορία μας, τους ένστολους, για να σας πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία, ασφάλεια. Κι όπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, η έμπρακτη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύεται πιστεύω μέσα από τις πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης, είτε συζητάμε για σημαντικά, καινούρια εξοπλιστικά προγράμματα, είτε συζητάμε για τη στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων με έμψυχο δυναμικό, όπως έχουμε δεσμευτεί. Σε αυτόν το δρόμο θα προχωρήσουμε και χαιρόμαστε που πάντα με το εθνόσημο ψηλά μας κάνετε υπερήφανους».

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο ήταν ένας από τους κινητούς σταθμούς επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων της ΕΛΑΣ, όπου ενημερώθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή Βορείου Αιγαίου, υποστράτηγο Ελευθέριο Ντουρουντού, για την επόπτευση της θάλασσας με σύγχρονα μέσα, σε συνεργασία με το Λιμενικό.

Ο πρωθυπουργός από το σημείο αυτό δήλωσε: «Έχετε κάνει μία σπουδαία δουλειά και θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί συνδράμετε και εσείς και εδώ, στα νησιά – και φυσικά και στα χερσαία σύνορα μας – στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας να φυλάει τα σύνορα της.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ένα διαφορετικό δόγμα για τη φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που όλες οι δυνάμεις συνδράμουν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, η οποία από τη φύση της είναι διαλειτουργική.

Σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε στη διάθεσή μας – όπως γνωρίζετε – και το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, το οποίο μετά από πολλές καθυστερήσεις έχει αρχίσει η διαδικασία δημοπράτησής του. Έτσι ώστε να έχουμε συνεχή οπτική εικόνα για το τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορά μας, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Θέλω στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω τις γυναίκες και τους άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας που και αυτοί υπερέβαλαν εαυτόν το 2020. Αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο έτος για τη χώρα μας, ειδικά στα χερσαία σύνορα, όπου έχετε και την πρώτη αποστολή της φύλαξης.

Αλλά όπως βλέπουμε και εδώ, στα νησιά μας, συνδράμετε και εσείς, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Οπότε και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ και να ευχηθώ χρόνια πολλά και καλή χρονιά».

Σε Καρά Τεπέ, 98 ΑΔΤΕ και «Βοστάνειο»

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και τη νέα προσωρινή δομή μεταναστών στο Καρά Τεπέ. Επιπλέον, βρέθηκε και στην 98η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ), όπου άκουσε από τη στρατιωτική μπάντα τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα, αλλά και τοπικά κάλαντα.

«Ήταν ένα δύσκολο έτος το 2020, αλλά μέσα από τις δυσκολίες βγήκαμε ισχυρότεροι, πιο ενωμένοι και πιστεύω πιο προσηλωμένοι στο στόχο να θωρακίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με τρόπο ουσιαστικό και έξυπνο. Έτσι ώστε κανείς ποτέ να μην μπορεί να αμφισβητήσει την αποτρεπτική τους ισχύ. Οπότε και πάλι να ευχηθώ σε εσάς σε όλα τα στελέχη της μεραρχίας να έχουμε μία καλή χρονιά, με υγεία πάνω απ’ όλα» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική επισήμανση στον σημαντικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στη διανομή του εμβολίου σε όλη τη χώρα, αλλά και στη συμβολή τους στην προσπάθεια πραγματοποίησης περισσότερων rapid test, μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr.

«Θέλω να ευχαριστήσω και τον αρχηγό και τις Ένοπλες Δυνάμεις και την υποστήριξη την οποία παρέχουν και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή, είτε μιλάμε για εξετάσεις που γίνονται με τη μορφή των rapid test, σε πολλά στρατόπεδα αυτή τη στιγμή διεξάγονται τέτοια rapid test. Ενθαρρύνω πάντα όλες και όλους στην πλατφόρμα testing.gov.gr, τα rapid test είναι δωρεάν για όλες και για όλους. Και βέβαια για την υποστήριξη που παρέχει ο Στρατός για την εφοδιαστική αλυσίδα, ως προς τη διανομή του εμβολίου -μία πολύ σύνθετη και δύσκολη άσκηση.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι το αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων πηγαίνει πέρα και πάνω από τον πυρήνα της αποστολής τους και είναι ένας πυλώνας σταθερότητας για την ελληνική κοινωνία συνολικά» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού στη Λέσβο έκλεισε με επίσκεψή του στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, το οποίο ενισχύθηκε με 57 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και επικουρικού προσωπικού.

«Το 2021 να είναι καλύτερο να ξεκινήσει κι ο εμβολιασμός και σταδιακά να αφήσουμε πίσω μας την περιπέτεια. Αλλά ήταν μία ευκαιρία να δούμε λίγο και τις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος, γιατί το σύστημα υγείας θα είναι εδώ και μετά την πανδημία και θα πρέπει να είναι πιο ισχυρό» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε το εμβολιαστικό κέντρο κι έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο αυτοί οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Απευθυνόμενος στους υγειονομικούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Το παράδειγμά σας ξέρετε είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι όταν εμβολιάζονται οι ίδιοι οι υγειονομικοί και το κάνουν με προθυμία, με ενθουσιασμό και με πειθώ, πείθουν και αυτούς οι οποίοι ακόμα μπορεί να έχουν επιφυλάξεις. Διότι αυτή τη στιγμή η κοινωνία χωρίζεται στα τρία: Είναι αυτοί οι οποίοι έχουν πει ότι θέλουν να το κάνουν, είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να πειστούν, είναι επιφυλακτικοί, λένε “να δούμε τις παρενέργειες”, τους καταλαβαίνω και πρέπει να τους πείσουμε, και είναι και ένα πολύ μικρό ποσοστό που είναι οι απόλυτοι αρνητές τους οποίους δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε ποτέ να πείσουμε.

Αλλά κυρίως απευθυνόμαστε σε αυτούς οι οποίοι και σήμερα ακόμα αντιμετωπίζουν το εμβόλιο με προβληματισμό. Αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία, από το εμβόλιο της Pfizer καταρχάς, έχουν γίνει ήδη εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως και έχουν παρατηρηθεί λιγότερες νομίζω των 10 αλλεργικές αντιδράσεις, που και αυτές ήταν απολύτως ελέγξιμες και δεν προκάλεσαν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στη συνέχεια.

Τώρα θα κάνουμε και τη γενική εκστρατεία πληροφόρησης, θα γνωρίζουμε όλοι ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες, οι οποίες ναι μπορεί να είναι να πονάει λίγο το χέρι. Αλλά είναι αστείες και όχι διαφορετικές από αυτές του εμβολίου της γρίπης. Και σίγουρα μπροστά στο τεράστιο όφελος που θα έχουμε όταν με το καλό εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας, νομίζω δεν συζητείται η σχέση κόστους – οφέλους. Εγώ θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί σας βλέπω καλά οργανωμένους. Άντε με το καλό να ξεκινήσουμε».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment