PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Πρόσθετα μέτρα 3,5 δισ. για επιχειρήσεις και εργασία


Σειρά πρόσθετων μέτρων 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της εργασίας ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε, μεταξύ αλλων, θα υπάρξει και τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η επιδότηση 60% από την Πολιτεία για εργοδοτικές εισφορές θα ισχύσει και για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, μέτρο περίπου 600 εκατ. ευρω.

Επιπλέον, οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα καταβάλουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020, μέτρο επίσης περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Επεκτείνεται, τέλος, σε όλο το φάσμα των εργαζομένων στον Τουρισμό η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την ανάπτυξη στη χώρα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην «Ώρα του πρωθυπουργού», κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Όπως σημείωσε, μετά από 19 χρόνια, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού εκκινούν επιτέλους τα έργα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου της χώρας, μια επένδυση που στη συνολική ανάπτυξή της θα δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασίας.

«Είναι σημαντικό ότι η χώρα εκκινεί επενδύσεις εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, ενός εξαιρετικά απρόοπτου γεγονότος που θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση που αντίστοιχή της δεν υπήρχε από τη δεκαετία του ’30» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν πιο ήπια την προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της εξωγενούς ύφεσης, να θέσει τα θεμέλια για γρήγορη ανάπτυξη, όταν βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο να φτάσουμε στο σημείο αυτό, να ξεκινούν τέτοια μεγάλα έργα, συμπλήρωσε. «Και εμείς είχαμε υποτιμήσει τη συνθετότητα και τις αγκυλώσεις, τα προβλήματα που κληρονομήσαμε. Καταφέραμε, όμως, με συστηματική δουλειά να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και σήμερα η επένδυση αυτή ξεκινάει» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020, είναι θεωρητική άσκηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε» σημείωσε και εξήγησε πως η ύφεση το α΄β τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είπε ο κ. Μητσοτάκης «Βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και δεν το κρύψαμε ποτέ» συνέχισε.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι η οικονομία στη φάση που βρισκόμαστε μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει είναι να αποτρέψουμε μια απότομη αύξηση της ανεργίας. Το Κράτος ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. Δεν συζητάμε ποιες είναι οι δεξιές, οι αριστερές λύσεις. Η προστασία απασχόλησης η πρώτη μας προτεραιότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment