PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα


Για ποιον λόγο η χώρα μπαίνει σε νέο lockdown λίγες μέρες μετά την εξαγγελία ηπιότερων μέτρων και για το εάν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην αρχή, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου, μετά τις ανακοινώσεις του για καθολικό lockdown από τις 06:00 του Σαββάτου έως και το τέλος του μήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως υπήρξε εκθετική αύξηση στα κρούσματα και η προηγούμενη απόφαση για ηπιότερα μέτρα ελήφθη με βάση τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας.

«Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε, υπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα. Την προηγούμενη Πέμπτη έλαβα τις πρώτες αποφάσεις, αλλά κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα, και αρχίζουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Να θυμίσω ότι με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης Πέμπτης, η εικόνα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη από την εικόνα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά αυτή θα αλλάξει αυτή τη βδομάδα. Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα και το σύστημα υγείας δεχθεί μεγάλες πιέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το Βέλγιο την 1η Οκτωβρίου είχε 1.700 κρούσματα και στις 30 του ίδιου μήνα έφτασε τα 17.500, οπότε έγινε lockdown.

«Δεν έχω περιθώριο να περιμένω έναν μήνα, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τώρα. Για ένα διάστημα τα μερικά μέτρα που πήραμε είχαν αποδώσει. Είδαμε, όμως, απότομη αλλαγή αυτή την εβδομάδα. Αυτό εξηγεί γιατί επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική» αιτιολόγησε ο πρωθυπουργός.

Ενίσχυση 800 ευρώ για όσους μπουν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο

Με την χώρα μπαίνει εκ νέου σε lockdown, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης για εργαζομένους και ανέργους. Τα μέτρα θα εξειδικεύσει στις 15:00 ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Χρέος μας είναι να κρατήσουμε εφεδρείες. Η χώρα έχει διαθέσιμα πάνω από 37 δισ. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω και πρώτη μας μέριμνα είναι οι πιο αδύναμοι».

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σε λίγες ώρες θα γίνει ειδική συνέντευξη τύπου του οικονομικού επιτελείου όπου θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης. Εγώ να σταθώ σε τρία πρόσθετα μέτρα:

– Όσοι εργαζόμενοι θα είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση αρχές Δεκεμβρίου 800 αντί 534 ευρώ, πέραν του δώρου Χριστουγέννων.

– Επίσης, επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο.

– Τέλος, θα υπάρξει εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους».

Γιατί κλείνουν μόνο γυμνάσια και λύκεια

Από τις 6 π.μ. του Σαββάτου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η χώρα περνάει σε καθολικό lockdown, με μία σημαντική διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με τη lockdown του Μαρτίου καθώς θα παραμείνουν ανοικτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνουν μόνο τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».

Πρόσθεσε επίσης ότι «έχουμε το δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά» και τόνισε πως η τηλεκπαίδευη δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά.

«Κατά συνέπεια κάναμε αυτό το διαχωρισμό ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, από ότι στα μικρά. Και βέβαια κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία» είπε ο πρωθυπουργός.

Συμμετέχοντας στην απάντηση, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε από την πλευρά του ότι η συμβολή των παιδιών στη διασπορά αυξάνεται μετά την ηλικία των 10-12 ετών, δηλαδή μετά το δημοτικό.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment