PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Προκαλεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας


«Η συγκρουσιακή ρητορική της Τουρκίας δείχνει την απομόνωσή της» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υποδεχόμενος τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί» και κατηγόρησε την Άγκυρα πως δημιουργεί προβλήματα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. «Τα προσκόμματα της άλλης πλευράς δεν οδηγούν σε πρόοδο παρά την εποικοδομητική συμπεριφορά της Κύπρου» σημείωσε.

«Στο επίκεντρο της συζήτησής μας θα βρεθεί το σταθερό μας μέλημα για τον τερματισμό της κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων στη μεγαλόνησο» συνέχισε ο Πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε πως «η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίπονη προσπάθεια για να επανενωθεί η Μεγαλόνησος».

«Η Ελλάδα είναι σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα και πρωτίστως στο πλαίσιο της Ε.Ε. γιατί είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που θίγει η στάση της Τουρκίας» ανέφερε συγκεκριμένα.

Χαρακτήρισε τέλος «ουσιαστική» την επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα, καθώς το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών θα υπάρξει συντονισμός ενεργειών εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε από την πλευρά του την έντονη ανησυχία του για τις «απαράδεκτες» – όπως τις χαρακτήρισε – χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ «αναδεικνύουν την έντονη ανησυχία που έχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα για τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία».

«Είναι εδώ που κάποιες των αξιώσεων δημιουργούν προβληματισμό, ποιος τελικά ή ποιο θα είναι τελικά το μέλλον αυτού που επιδιώκουμε να χτίσουμε. Της βιωσιμότητας της λύσης, της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας της λύσης και γενικότερα πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις, η μόνιμη παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, δηλαδή της συνέχισης του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση μιας λύσης, που θα πρέπει να είναι από κοινού αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες» ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ενώ έχουν γίνει βήματα «και έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς» τα όσα επακολούθησαν και επιβεβαιώνονται από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου «δημιουργούν προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας αλλά και ως προς την προοπτική να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός, δημιουργικός διάλογος για να οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση».

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική υπόθεση της Κύπρου» και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την αρωγή στις προσπάθειες να βρεθεί λύση που θα αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

«Θα συζητήσουμε για τον συντονισμό των δράσεων και να χαράξουμε από κοινού πολιτική για να ευνοηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη και προοπτική στην Κύπρο, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μία καλύτερη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment