PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Να διαχειριστούμε την πανδημία χωρίς να υπονομεύσουμε θεμελιώδεις ελευθερίες


Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία στην εποχή της πανδημίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 130ης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία φιλοξενείται στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών.

«Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και κατά τους προηγούμενους μήνες η Ευρώπη κλήθηκε να προσπαθήσει να βρει λύσεις σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είχε ποτέ ξανά αντιμετωπιστεί στο παρελθόν. Στο πώς να διαχειριστούμε μια άνευ προηγουμένου, φονική και δυστυχώς συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, χωρίς να υπονομεύσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας», ανέφερε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα 47 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καταβάλλουν παράλληλα προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα fake news που αφορούν την κρίση του κορωνοϊού και να δώσουν αναλογικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν, χωρίς να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είναι σημαντικό να γίνουν οι ίδιοι οι πολίτες ενεργοί πρωταγωνιστές στη μάχη εναντίον της Covid-19» τόνισε ο πρωθυπουργός, δεδομένου «του ολέθριου όγκου της παραπληροφόρησης» και των fake news σχετικά με την πανδημία.

«Αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε παντού στην Ευρώπη. Βλέπουμε τις ίδιες τάσεις: ανθρώπους που αμφισβητούν βασικά επιστημονικά στοιχεία ή αμφιβάλλουν ακόμη και για την ύπαρξη του ιού και πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι. Ευτυχώς αποτελούν μειονότητα, μικρή μειονότητα. Αλλά πρέπει να υπενθυμίζουμε διαρκώς στους πολίτες -που είναι φυσικό να αισθάνονται κόπωση όσο περνάει ο καιρός και παλεύουμε με την πανδημία- ότι πρέπει να εμπιστεύονται τους επιστήμονες και την επιστήμη. Και να τους υπενθυμίζουμε επίσης ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένας θανατηφόρος ιός. Ότι αν αφεθεί εκτός ελέγχου μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες του συστήματος υγείας ακόμη και των πλέον προηγμένων χωρών» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα επέμεινε ότι εν μέσω πανδημίας η βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η στήριξη των ασθενέστερων. «Η πανδημία Covid-19 δεν διακρίνει μεταξύ πλουσίων και φτωχών, δεν γνωρίζει σύνορα και πλήττει τους πάντες, αλλά κυρίως πλήττει τους ασθενέστερους και πλέον ευάλωτους» είπε.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις μέρες μας «συνεχίζουν δυστυχώς να καταγράφονται στις κοινωνίες μας περιστατικά βίας, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας κατά μειονοτήτων και ομάδων» και πρόσθεσε: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που πρόσφατα το δικαστικό σώμα της πατρίδας μου καταδίκασε την ηγεσία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής σε πολλά χρόνια κάθειρξης. Είχαμε καταφέρει μέσω συντονισμένης πολιτικής προσπάθειας να μείνει εκτός κοινοβουλίου στις πρόσφατες εκλογές. Αλλά καταδείξαμε, με αυτόν τον τρόπο, ότι η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Προστατεύοντας μάλιστα ταυτόχρονα τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment