PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Ιστορική συμφωνία


Για «ιστορική συμφωνία» που δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης.

«Πετύχαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:«Μετά από αμοιβαίους συμβιβασμούς πετύχαμε σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μία πολύ φιλόδοξη αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί η πανδημία. Η αντίδραση αυτή δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει την βοή των επικείμεν γεγονότων, η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» υπογράμμισε.

«Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας» συνέχισε ο Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Καταφέραμε μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα «έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τέσσερα τελευταία εικοσιτετράωρα». «Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες» είπε.

Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε παρατήρησε πως ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. «Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες. Ττα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται τελικά με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είπε ότι – παρά τη μείωσή του – «πετύχαμε δύο πράγματα: πρώτον την αύξηση των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα για τους αγρότες μας παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την ΚΑΠ».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να σκορπίσει τα χρήματα αυτά «με την ανεμελιά του νεόπλουτου». «Θα εργαστούμε με ευθύνη και σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας: «Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες».

Απαντώντας σε ερωτηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. με τη μορφή δανείων διευκρινίζοντας πως «καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο» και άρα «καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση». «Το τίμημα για να πείσουμε τις λεγόμενες “φειδωλές” χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ σημαντικό πακέτο επιχορηγήσεων, είναι να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές» ανέφερε.

Εν όψει της κατάθεσης του συνολικού σχεδίου στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τις προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη και τις προτάσεις των κομμάτων. «Αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση η οποία αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα» σημείωσε.

Ερωτηθείς για την Τουρκία απάντησε πως το θέμα τέθηκε στην αρχή της Συνόδου και εκτίμησε πως θα υπάρξει σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είπε ακόμη πως συμφωνήθηκε «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο, να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πώς η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία» διότι, όπως σημείωσε, «η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ν. Αναστασιάδης: Πάνω από 2,7 δισ. στην Κύπρο

Την «πλήρη ικανοποίησή» του, για το γεγονός ότι «ύστερα από πολυήμερες και εντατικές διαπραγματεύσεις, η Κύπρος πέτυχε τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε σχετική ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, η Κύπρος θα έχει την δυνατότητα να αντλήσει συνολικά ποσό πέραν των 2.7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, το ποσό των 1.451 δισ. θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ενώ το υπόλοιπο από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και την προώθηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Λεπτομερής ανάλυση των κατανομών, όπως σημείωσε, θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε αναφορά και στην Τουρκία «εν όψει της παραβατικής συμπεριφοράς της οποίας», όπως επισήμανε, «και ύστερα από σχετική παρέμβασή μου, συμπεριλήφθηκε πρόνοια με βάση την οποία, η χρηματοδότηση τρίτων χωρών, συγκαταλεγομένης και της Τουρκίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο».

Ικανοποίηση Τζουζέπε Κόντε

Την ικανοποίησή του για «την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα» εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 28%, ή περίπου 209 δισ. ευρώ, από τα 750 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο προορίζονται για την Ιταλία, από τα οποία περίπου 81 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 127 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.

Ρούτε: Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις του με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημαδεύτηκαν από εντάσεις στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που ήταν αφιερωμένη στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία.

«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», ανέφερε ο Ρούτε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης. «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την άποψη του Ρούτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετατρέπεται με τη σημερινή συμφωνία σε ένωση αναδιανομής κεφαλαίων, καθώς το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί έκτακτο μέτρο, που δεν θα επαναληφθεί.

Μέρκελ: Η συμφωνία στέλνει το μήνυμα ότι η Ε.Ε. μπορεί να δράσει

Η συμφωνία της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας δείχνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να δράσει από κοινού, ακόμη και στη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης της και ότι προτίθεται να ακολουθήσει νέα μονοπάτια όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με ασυνήθιστες συνθήκες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα που στέλνεται πέραν των συνόρων της Ευρώπης ότι η Ε.Ε., ακόμη και με όλα τα διαφορετικά υπόβαθρα (των κρατών μελών της), μπορεί να δράσει» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χαιρετίζοντας την συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment