PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Θέμα στη Σύνοδο η νέα τουρκική NAVTEX


Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Σαρλ Μισέλ για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Παράλληλα, του επισήμανε πως θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως είχαν προηγηθεί νέες τουρκικές προκλήσεις και η έκδοση τουρκικής Navtex για νέες έρευνες του «Oruc Reis» νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για νέες έρευνες του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex. Ήδη το «Oruc Reis» απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας με κατεύθυνση τη δεσμευμένη περιοχή.

Όπως υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντολμέζ, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης του σεισμογραφικού και ξεκινά για έρευνες στη Μεσόγειο. «Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και, αν υπάρχει φυσικό αέριο, θα το βρούμε» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σύφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, οι ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής τη θέτουν στο περιθώριο. «Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020» ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex νοτίως του Καστελλόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Ο κ. Πέτσας άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αλλά και άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Νωρίτερα, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, έκανε γνωστό πως στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν «οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο». Και προσερχόμενος στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, ο κ. Μπορέλ ξεκαθάρισε πως ένα από τα βασικά θέματα στα οποία θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα. Αύριο θα έχει συνάντηση, στις 7 το απόγευμα, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment