PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί


Τη λύπη του για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας» τόνισε σε δήλωσή του ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε, όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι κι όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα όλα τα ασυνόδευτα παιδιά.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ήδη τις ευρωπαϊκές αρχές, «με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό.

Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας γνωστό πως αύριο, Πέμπτη, θα επισκεφθεί τη Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο ο ίδιος θα συναντηθεί την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως: Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές. Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν.

Ήδη, κυβερνητικό κλιμάκιο είναι επί τόπου. Στις έξι το απόγευμα θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις. Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες.

Είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο. Και είμαι σίγουρος ότι οι νησιώτες μας θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε πως από τη Μόρια έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους παραπάνω από 13.000 άνθρωποι κι επισήμανε πως «τα πράγματα θα ήταν, ασφαλώς, πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές.

Προφανώς, οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν. Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους. Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο.

Μόλις αξιολογηθεί η ζημιά στη Μόρια, και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών.

Τονίζω, όμως, ότι η Ελλάδα με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της. Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σ. Μισέλ: Έτοιμοι να παρέχουμε στήριξη για τη Μόρια

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενεργοποιήσει στήριξη μετά τη φωτιά στη Μόρια, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που κινδύνευσαν στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Πλήρης αλληλεγγύη με τους ανθρώπους της Λέσβου που παρέχουν στέγαση, τους μετανάστες και το προσωπικό. Είμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές και έτοιμοι να παρέχουμε στήριξη»,έγραψε ο κ. Μισέλ.

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των δομών

Αδιαφορία για την αποσυμφόρηση των νησιών προσάπτει στην κυβέρνηση το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του με αφορμή την πυρκαγιά στη Μόρια.

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, «η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των δομών Αδιαφόρησε για την αποσυμφόρηση. Διατήρησε τις συνθήκες “ζούγκλας”. Έκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου υπουργείου. Εφόσον πρόκειται για εμπρησμό, όπως όλα δείχνουν, το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Όμως, οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη είναι τεράστιες. Αν υπήρξαν υποκινούμενοι προβοκάτορες, όπως υπαινίσσονται, ποιοι τους άφησαν να δράσουν ανεξέλεγκτα; Αυτοί. Πρέπει να παραιτηθούν».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει: «η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής μαζί με σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης. Να καταπολεμηθούν οι εστίες ανομίας, να σταματήσουν να υποφέρουν τοπικές κοινωνίες και αιτούντες άσυλο. Απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την πρόληψη μεταφοράς του προβλήματος στην ενδοχώρα»

«Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να σηκώνει όλο το βάρος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της», καταλήγει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment