PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Εμπεδώνεται ένα αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία


Τα συγχαρητήριά του την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το μέχρι σήμερα έργο της έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «συνολικά εμπεδώνεται ένα αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία κάτι για το οποίο είχαμε δεσμευθεί».

Στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «ο νόμος για την πολιτική προστασία είναι σημαντική τομή, καθώς ξεπερνιούνται παθογένειες πολλών ετών».

Επίσης ευχήθηκε στη νέα ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος «κάθε επιτυχία και να βαδίσει στα πετυχημένα βήματα του 2019 που δεν θρηνήσαμε ζωές από πυρκαγιές».

Κατά τη σύσκεψη, συζητήθηκαν οι δράσεις του υπουργείου για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές, μέσω της τόνωσης της αστυνόμευσης, της ενίσχυσης των δυνάμεων άμεσης επέμβασης (Ομάδα ΔΡΑΣΗ και Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) με 1.500 ένστολους και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

Παρουσιάστηκαν επίσης πρωτοβουλίες του υπουργείου, όπως η ενεργοποίηση του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, η ολοκληρωμένη εφαρμογή του αριθμού 112, οι ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στις φυλακές και η εκπόνηση σχεδίων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Συζητήθηκαν και η περαιτέρω αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας, η βελτίωση της τροχαίας αστυνόμευσης με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους, η ενίσχυση της συνοριοφυλακής και του σωφρονιστικού προσωπικού, καθώς και η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης η ηγεσία του υπουργείου εργάστηκε «με συνέπεια και σχέδιο για να γίνουν ασφαλείς οι πόλεις, η ύπαιθρος και να γίνουν οι συνθήκες διαβίωσης ανθρώπινες».

Επισήμανε ότι έχουν τοποθετηθεί 2.700 νέοι αστυνομικοί στην Αθήνα και μίλησε για το σημαντικό ρόλο της πολιτικής προστασίας και το νέο νόμο πρόληψης. «Η χώρα για πρώτη φορά φιλοδοξεί να δημιουργήσει μηχανισμό για να αντιμετωπίσει και τα πιο δύσκολα περιστατικά», είπε και σημείωσε την προσπάθεια του υπουργείου να γίνουν οι φυλακές ασφαλέστερες, και οι συνθήκες για τους κρατούμενους καλύτερες.

Ο απολογισμός εξαμήνου στο ΥΠΡΟΠΟ

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στα πεπραγμένα του κατά το εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2019, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα αξιολογεί-απαριθμεί ως εξής:

  • Σύσταση Ευέλικτων Επιχειρησιακών Ομάδων Εμφανούς Αστυνόμευσης και Άμεσης Ανταπόκρισης (ομάδες VAN) για την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, με έμφαση σε πολυσύχναστα σημεία του αστικού ιστού και περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.
  • Συγκρότηση ομάδων Δίκυκλης Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας «ΔΡΑΣΗ», ως ενισχυτική δύναμη στην Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), με σκοπό στοχευμένες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο κέντρο των Αθηνών.
  • Πρόσληψη 1.500 Ειδικών Φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και έχουν ενισχύσει πρωτίστως την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση αστυνομικών επιχειρήσεων σε υπό κατάληψη κτίρια σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν -κατόπιν δικαστικών αποφάσεων- κτίσματα που τελούσαν επί χρόνια υπό κατάληψη και να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.
  • Δράση για την εξάλειψη ενδοοικογενειακής βίας, καθώς τέθηκε σε λειτουργία το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας τόσο σε Επιτελική Δομή όσο και σε όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας.
  • Μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού. Παραχώρηση του ακινήτου και υπογραφή της σύμβασης με την Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του υπουργείου Άμυνας για την εκπόνηση τεχνικής μελέτης.
  • Ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και ανάκτηση ελέγχου σε καταστήματα κράτησης. Γίνονται συνεχώς δράσεις ερευνών και μεταγωγών σε όλα τα καταστήματα.
  • Διοικητική αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με τη δημιουργία νέων Γενικών Διευθύνσεων και τη μεταφορά οργανικών θέσεων από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
  • Μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών Υγείας στα καταστήματα κράτησης μέσω και της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
  • Εκπονήθηκαν σχέδια διαχείρισης φυσικών καταστροφών, εκδόθηκαν σχέδια διαχείρισης συνεπειών από πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές και εγκύκλιοι για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω χιονοπτώσεων και παγετού.
  • Πλήρης ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Εκτάκτων Αναγκών «112», με σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πολιτών, μετά από πιλοτική εφαρμογή και παράλληλα με εκστρατεία ενημέρωσης πολιτών.

Το πλάνο του 2020

Σχετικά με τις δράσεις για το 2020, το ΥΠΡΟΠΟ ήδη δρομολογεί ή προωθεί:

  • Αναβάθμιση υλικοτεχνικού εξοπλισμού Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Πρόσληψη 800 Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου. Κατατέθηκε σχέδιο τροπολογίας για τη θέσπιση αυτής της κατηγορίας ένστολου προσωπικού, με σύσταση των 800 οργανικών θέσεων.
  • Εκπόνηση δόγματος εσωτερικής ασφάλειας σε συνδυασμό με δράσεις για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
  • Υλοποίηση Αντεγκληματικής Πολιτικής 2020-2024 και βελτίωση της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, μέσω της διευκόλυνσης ανταλλαγής πληροφοριών, μεταξύ των αντίστοιχων Υπηρεσιών.
  • Βελτίωση – αναβάθμιση τροχαίας αστυνόμευσης με στόχο τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
  • Αντιμετώπιση – διαχείριση παράνομης μετανάστευσης. Αποτελεσματικότερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, αρτιότερη διαχείριση των εισερχόμενων μεικτών μεταναστευτικών ροών, παροχή υπηρεσιών φύλαξης, ασφαλείας και ενίσχυση των επιστροφών.
  • Μετασωφρονιστική πολιτική.
  • Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού των σωφρονιστικών ιδρυμάτων με τη δημιουργία μόνιμης εκπαιδευτικής δομής.
  • Αύξηση του επιπέδου ασφάλειας στα καταστήματα κράτησης με την επαναφορά φυλακών υψίστης ασφαλείας.
  • Πρόσληψη προσωπικού στα καταστήματα κράτησης για την κάλυψη κενών θέσεων φυλάκων και επιστημονικού προσωπικού.
  • Δημιουργία νέου μοντέλου Εθνικού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας με τη σύσταση εθνικού μηχανισμού κάθετης διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων. Αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας με την πρόβλεψη για την ανάπτυξη εθνικής βάσης δεδομένων κινδύνων και την ίδρυση Μόνιμου Επιστημονικού Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας. Δημιουργία Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.
  • Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος. Εισαγωγή αντικειμενικού κανονισμού μεταθέσεων και προαγωγών, θέσπιση αδιάβλητων κριτηρίων για την εισαγωγή στην Πυροσβεστική Ακαδημία, ενίσχυση της Υπηρεσίας σε εποχικό προσωπικό, επίλυση χρόνιων προβλημάτων των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment