PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κύπρος: Προς την κυπριακή ΑΟΖ πλέει το Μπαρμπαρός


Πλησίον του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ έδωσε στίγμα, λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 30 Ιουλίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός (Barbaros Hayreddin Pasa).

Έπειτα από την εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διακόψει τις τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, η Τουρκία εξέδωσε την την περασμένη Τρίτη νέα Navtex με την οποία δεσμεύει την περιοχή ανατολικά από την Αμμόχωστο για σεισμογραφικές έρευνες με το Μπαρμπαρός.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε καλέσει την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με εκπρόσωπό του να δηλώνει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις».

Απαντώντας στην κίνηση αυτή της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι «σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού και την όποια υπό απειλών διαπραγμάτευση όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα».

Έκανε επίσης λόγο για κλιμακούμενες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας, όπως η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλές εναντίον της Ελλάδας και των πλείστων γειτόνων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και νέες εισβολές στη Λιβύη και τη Συρία.

Έτσι σήμερα, και έπειτα από την Navtex που εξέδωσε η ‘Αγκυρα, το πλοίο Μπαρμπαρός απέπλευσε από το λιμάνι Τasucu όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κίνηση του Μπαρμπαρός επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη πραγματικού χρόνου πλοίων, ο οποίος απεικονίζει το τουρκικό ερευνητικό ανατολικά της Αμμοχώστου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment