PeristeriNews.gr
Κοινωνία

«Κόντρα» υπουργείου Παιδείας με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων


«Κόντρα» μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων έχει ξεσπάσει με αφορμή εγκύκλιο με την οποία δίνονται οδηγίες  για την άσκηση απροειδοποίητου δειγματοληπτικού ελέγχου στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας.

Το υπουργείο διαβίβασε χθες, σε όλες τις Διεύθυνση Εκπαίδευσης ότι κατά τους ελέγχους αυτούς θα ερευνηθούν πιθανές παρεκκλίσεις από τους νόμους, εκπαιδευτικές δραστηριότητες που δεν επιτρέπονται, εάν τηρείται το ωράριο κ.λ.π.

Άμεση ήταν η αντίδραση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων καθώς κάνουν λόγο έγγραφο του υπουργείου το οποίο έχει καθεστωτικό ύφος. «Στο πλαίσιο της συνεχούς επίθεσης του Υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά σχολεία, τους φορείς δηλαδή που η σημερινή του ηγεσία έχει περιγράψει ως αρχετυπικούς  εχθρούς, πληροφορούμαστε ότι το συνημμένο υπ’ αρ. πρωτοκόλλου 25488/Ν1/19.02.2019 έγγραφο προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με καθεστωτικό ύφος και επείγοντα χαρακτήρα, καλεί για «δειγματοληπτικούς ελέγχους» εφαρμογής κάποιας εγκυκλίου.»

Προσπερνώντας, αλλά όχι αγνοώντας, συνεχίζουν οι ιδιοκτήτων των ιδιωτικών σχολείων, «το κατάπτυστο ύφος του κειμένου που αποπνέει περιφρόνηση για τον πολίτη, δυσπιστία στις σχέσεις κράτους-εκπαιδευτικών και φεουδαρχική κυριαρχία της Διοίκησης πάνω στους «υπηκόους» της, ως Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων», έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

• Για ακόμα μια φορά, υπενθυμίζουμε στο Υπουργείο Παιδείας ότι τα ιδιωτικά σχολεία διοικούνται από Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι προσηλωμένοι στην υποχρέωση τήρησης των Νόμων που ψηφίζει η ελληνική Βουλή και όχι τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που εργαλειακά χρησιμοποιεί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία για να επεκτείνει, να διαστρεβλώσει το γράμμα και το πνεύμα των νόμων και εν τέλει να στρέψει τα βέλη της στους «μη αρεστούς»

• Ο «δειγματοληπτικός» χαρακτήρας των ελέγχων υποκρύπτει συναλλαγή και αδιαφάνεια: είναι προφανές ότι το δείγμα των ελεγχόμενων θα το υποδείξει η πραγματική ηγεσία της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, η γνωστή συντεχνία των συνδικαλιστών (που δεν εκπροσωπούν παρά ελάχιστο ποσοστό των εκπαιδευτικών μας όσο και αν προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο με… περιφερόμενες κάλπες).

• Φυσικά χαιρετίζουμε τον έλεγχο, όπως και κάθε προηγούμενο, που θα επαναλάβει τη διαπίστωση ότι τα ιδιωτικά  σχολεία βρίσκονται στην κορυφή της νομιμότητας των επιχειρήσεων που απασχολούν νόμιμα προσωπικό. Επιπλέον, υπερθεματίζουμε, ζητώντας έλεγχο όλων των σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Ο ΣΙΣ, υπογραμμίζει ακόμη ότι θα παρακολουθήσει στενά και θα ελέγξει κάθε αυθαιρεσία των εποπτευουσών αρχών και θα προστατεύσει κάθε νόμιμο δικαίωμα των ιδιωτικών σχολείων στις επιλεγόμενες απ’ αυτά δράσεις και υπηρεσίες που παρέχουν . «Αναμένουμε ότι κάποια στιγμή, κάποια ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θ΄ αποδεχθεί ως περιττή και ανώφελη την γραφειοκρατία των αλλεπάλληλων νομοθετημάτων και θ’  ασχοληθεί επιτέλους με τις προτάσεις των ιδιωτικών σχολείων για την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου στους μελλοντικούς πολίτες της χώρας αυτής».

Απάντηση υπουργείου Παιδείας

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση του υπουργείου Παιδείας η οποία ήταν σε υψηλούς τόνους. «Η ανακοίνωση του  Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων που κάνει λόγο για «καθεστωτικό ύφος» της εγκυκλίου, για «συνεχείς επιθέσεις του Υπουργείου στα Ιδιωτικά Σχολεία που η σημερινή του ηγεσία έχει περιγράψει ως «αρχετυπικούς εχθρούς» και «φεουδαρχική κυριαρχία της διοίκησης πάνω στους υπηκόους της», είναι απαράδεκτη τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς το ύφος» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας και προσθέτει:

«Οι έλεγχοι από πλευράς Πολιτείας είναι υποχρέωση και θα γίνουν με βάση την κείμενη νομοθεσία. Οι κραυγές και οι παραλογισμοί της συγκεκριμένης ανακοίνωσης δείχνουν φόβο και πανικό.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Σ.Ι.Σ. δηλώνει ότι είναι σύμφωνος «για καθολικούς ελέγχους καθώς και στην τήρηση των νόμων που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή». Αφού, λοιπόν, συμφωνεί ο Σ.Ι.Σ. με τους ελέγχους, τον καλούμε να διευκολύνει το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών ».

Στο τέλος της ανακοίνωσης μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι «είναι απορίας άξιο αν η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκφράζει όλους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment