PeristeriNews.gr
Πολιτική

«Κόκκινος συναγερμός» στην κυβέρνηση για το Μεσοπρόθεσμο


«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό και άλλα κορυφαία στελέχη να επιδίδονται σε αγώνα πειθούς των βουλευτών που έχουν δηλώσει ή αφήνουν να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, από το οποίο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, εξαρτάται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης.

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό και άλλα κορυφαία στελέχη να επιδίδονται σε αγώνα πειθούς των βουλευτών που έχουν δηλώσει ή αφήνουν να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, από το οποίο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, εξαρτάται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του χθες στην Ολομέλεια της Βουλής έθεσε προ των ευθυνών τους όλους τους βουλευτές εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να υπερψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Με την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα κλείσει μια περίοδος αβεβαιότητας και αμέσως μετά θα δουλέψουμε για τις μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ζητώ να ακούσετε την πατριωτική σας συνείδηση. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν την Ελλάδα να αλλάξει. Σας καλώ να ψηφίσετε με το χέρι στην καρδιά».

Κατά την έναρξη της συζήτησης κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένσταση για αντισυνταγματικότητα, η οποία απορρίφθηκε.

Ο τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του κατά την έναρξη της συζήτησης υποστήριξε ότι «η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης», πως «η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές της ηγεσίας της κυβέρνησης, στη λανθασμένη “θεραπευτική αγωγή” για την αντιμετώπιση των υπαρκτών “νοσημάτων” της Οικονομίας, και στην εκτέλεσή της» και πως «τα αρνητικά αποτελέσματα των χειρισμών της είναι μετρήσιμα».

Ο ΛΑΟΣ θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή, δεν θα αποχωρήσει και θα θέσει θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας. Επίσης το ΚΚΕ θα παραμείνει και θα καταψηφίσει.

Στο μεταξύ, χθες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή, με αντικείμενο τις άμεσες ενέργειες για την επιτάχυνση των ρυθμών αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Το Μεσοπρόθεσμο, όπως όλα δείχνουν, θα περάσει από τη βάσανο της ονομαστικής ψηφοφορίας αύριο Τετάρτη και μία ημέρα μετά οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο, με τα πλέον επώδυνα μέτρα. Και όπως έγινε γνωστό, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης επεξεργάζονται ένα «Σχέδιο Β», με σκοπό να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από την ελληνική Βουλή.

Οπως ανακοίνωσε στο Σώμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, επιτεύχθηκε συμφωνία με την τρόικα για την κάλυψη του κενού στα έσοδα, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Το κενό είχε δημιουργηθεί μετά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης για την κατάργηση μέρους του φορομπόνους που εξασφάλιζαν οι φορολογούμενοι από τη συλλογή αποδείξεων.

Οπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, συμφωνήθηκε τα 300 εκατ. ευρώ να καλυφθούν από περαιτέρω περιστολή δαπανών, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προκύψει από την αύξηση των εσόδων, μέσω των μέτρων που έχουν ληφθεί για το 2011. Η τρόικα δέχτηκε μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση των εσόδων που θα προκύψουν από τα μέτρα, εξήγησε ο υπουργός.

Συναντήσεις Βενιζέλου με τους διαφωνούντες

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχει αναλάβει το επίπονο έργο να κάμψει τις αντιστάσεις των κυβερνητικών βουλευτών που διαφωνούν, συναντήθηκε χθες με τον βουλευτή Αλέξανδρο Αθανασιάδη στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Αθανασιάδης ζήτησε την απένταξη της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, εμμένει στην απόφασή του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε επίσης ότι ανέπτυξε στον κ. Βενιζέλο τη συλλογιστική του για την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό, συναδελφικό κλίμα».

Στην ίδια γραμμή κινείται και η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου που διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ. Αντίθετα, το Μαξίμου εκτιμά ότι το Μεσοπρόθεσμο θα υπερψηφίσουν οι βουλευτές Θωμάς Ρομπόπουλος και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment