PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Κωνσταντίνος Λινάρδος: Ένας καθημερινός φίλος των ζώων στο Περιστέρι


Συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Λινάρδο, ένα Περιστεριώτη που αφιερώνει καθημερινά πολύ χρόνο για τα ζώα και τη φροντίδα τους.

Ο Κωνσταντίνος τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του, μόλις από 13 ετών, αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του στη ζωοφιλία και στον εθελοντισμό.

«Και όταν χαμηλώνεις για να δώσεις ένα χάδι… τότε είσαι ο πιο ψηλός άνθρωπος του κόσμου» αναφέρει μια από τις αγαπημένες φράσεις του που την έχει πάντα μαζί του όταν φροντίζει κάποιο ζώο.

Αυτή είναι και η επιβράβευση γι’ αυτόν, να ξέρει ότι μπόρεσε να κάνει ότι καλύτερο μπορούσε για τους τετράποδους φίλους μας. Ας δούμε όμως τι μας είπε για πολλά και διαφορετικά θέματα στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Καταρχάς Κωνσταντίνε θα θέλαμε να μας αναφέρεις ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή με τα αδέσποτα ζώα στην πόλη μας και ποιες οι καθημερινές σου ενέργειες;

Στο Περιστέρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά αλλά κυρίως αποικίες γατών σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Σε κάποιες από αυτές τις αποικίες πηγαίνω σε καθημερινή βάση και τις ταΐζω όπως επίσης καθαρίζω και το χώρο τους αν αυτό είναι απαραίτητο. Πολλές φορές άλλοι συμπολίτες μας ρίχνουν ανεξέλεγκτα φαγητά και προκαλούν εστίες μόλυνσης.

Είναι άπειρες οι φορές που έχω καθαρίσει πεταμένα φαγητά. Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν τα ζώα και προκαλούν προβλήματα.

Ποιο είναι το πιο αρνητικό περιστατικό που έχεις συναντήσει;

Άπειρες φορές έχω γίνει μάρτυρας τραγικών θανάτων ζώων από φόλες και τρακαρίσματα. Ειδικά περιστατικά με φόλες τα συναντάω δυστυχώς πάρα πολύ συχνά στην περιοχή του Λόφου όπου και διαμένω. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν κακές προθέσεις για τα ζώα και το δείχνουν συνεχώς.

Παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα πολλά περιστατικά με φόλες σε διαφορετικά σημεία στο Περιστέρι. Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ή πλέον γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά λόγω της τεχνολογίας;

Οι φόλες υπήρχαν πάντα και δυστυχώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το θετικό είναι ότι πλέον με την τεχνολογία θα γίνουν πιο γρήγορα γνωστά τα επικίνδυνα σημεία και θα καταφέρουμε να σώσουμε ζώα. Το κακό είναι ότι τελευταία τα περιστατικά γίνονται όλο και πιο έντονα και αυτό με ανησυχεί.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να το μηδενίσουμε με πράξεις και μια όμορφη λύση που έχω καταθέσει γραπτώς και αποτελεί μια από τις βασικές αρχές μου, είναι ότι θα πρέπει να αυξηθεί η μάθηση και παιδεία για τα ζώα από τις μικρές ηλικίες.

Θα μπορούσε η αγάπη και το ενδιαφέρον για τα ζώα να διδάσκεται στα παιδιά ώστε να μαθαίνουν από μικρά τη σπουδαιότητα της φροντίδας.

Θεωρείς ότι υπάρχουν ενεργοί φιλόζωοι στο Περιστέρι;

Στο Περιστέρι υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές που αγαπούν τα ζώα και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Είναι τόσοι πολλοί οι φιλόζωοι που θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν έχουν ενεργούς ρόλους.

Δεν υπάρχει μια καλή οργάνωση ώστε να μπορέσουν όλοι να προσφέρουν σε μέγιστο βαθμό. Κατά την άποψή μου είναι αναγκαία η δημιουργία ενός μεγάλου φιλοζωικού συλλόγου που θα διεκδικήσει το καλό των ζώων στην πόλη.

Έχουμε παρατηρήσει σε άλλους Δήμους της Ελλάδας π.χ. σε αυτόν της Αθήνας να υπάρχουν ταμπέλες για την σίτιση των αδέσποτων ζώων, στείρωση των αδέσποτων γατών και τοποθέτηση τροφής και νερού σε ειδικά σημεία μέσα στην πόλη. Στο Περιστέρι υπάρχουν παρόμοιες δράσεις;

Θα ήθελα να σου πω και τα θετικά και τα αρνητικά. Χαιρετίζω τις δράσεις του Δήμου Αθηνών αφού αποτελούν και δικές μου σκέψεις πολλά από αυτά που έχουν γίνει.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι και στο Περιστέρι έχουν γίνει κάποια πράγματα, έχει μοιραστεί τροφή σε εθελοντές και δική μου πρόταση είναι ότι αυτό πρέπει να γίνεται όλο το χρόνο.

Υπάρχει πρόγραμμα στειρώσεων αλλά πρέπει να γίνει περισσότερο διευρυμένο γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αποικίες γατών στο Περιστέρι.

Όσον  αφορά της ποτίστρες και τις ταΐστρες το φωνάζω αρκετά χρόνια ότι πρέπει να υπάρξουν  και στην πόλη μας.

Μια τέτοια κίνηση δίνει το μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους ότι είναι υποχρέωση να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα στην πόλη και είναι σύννομο.

Θεωρώ ότι σε 6 καίρια σημεία του Δήμου πρέπει να μπουν ταΐστρες και ποτίστρες και πρέπει να ελέγχονται από το Δήμο και τους εθελοντές.

Φιλοξενείς συχνά ζωάκια στο σπίτι σου. Που θα μπορούσε κάποιος που ενδιαφέρετε να υιοθετήσει να τα βρει;

Μπορούν να με βρουν στο Facebook και στο Instagram και να επικοινωνούν μαζί μου για οτιδήποτε χρειαστούν. Εδώ θα ήθελα να περάσω και ένα μήνυμα.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μιλάμε και μου λένε ότι βρήκα κάποιο αδέσποτο ζώο σε κάποιο σημείο αλλά έφυγα ή μου αφήνουν ζώα στην πόρτα μου.

Αυτό δεν είναι φιλοζωία. Πρέπει όλοι να πάρουμε κάποιες ευθύνες και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Υιοθεσία ή αγορά ζώου;

Για μένα 1000% πρέπει να υιοθετούμε ζωάκια και όχι να αγοράζουμε.

Δεν έχω αγοράσει ποτέ κάποιο ζώο γιατί έχω δει πως ζουν τα αδέσποτα και μόνο αυτό με έχει κάνει να μην σκέφτομαι καν την αγορά ζώου.

Άλλωστε η υιοθεσία ενός ζώου είναι από μόνη της μια σπουδαία πράξη γι’ αυτόν που την κάνει.

Κλείνοντας ο Κωνσταντίνος Λινάρδος έστειλε μέσω της κάμερας του PeristeriNews.gr τη δική του ευχή:

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment