PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι τουρκικές ενέργειες παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου


Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου υπογράμμισε από τη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Αθήνας στις κυπριακές πρωτοβουλίες. 

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογράμμισε επίσης ότι θεωρείται εξαιρετικά σημαντικές τις τριμερείς συνεργασίες στον ενεργειακό και άλλους τομείς, επισημαίνοντας ότι αυτές προάγουν τη σταθερότητα της περιοχής.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με την προώθηση τριών μεγάλων νομοσχεδίων για τη φορολογία, το επιτελικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η ψήφισή τους έως τις 8 Αυγούστου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη υψηλού συμβολικού, αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, στην Κύπρο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί σε λίγη ώρα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη. Στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις διάρκειας 20 λεπτών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και το απόγευμα θα δει συλλόγους και δικοινοτικές ΜΚΟ. Το βράδυ στις 20.15 θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Αύριο, Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο Β’, θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και θα επισκεφτεί το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα. Εκεί θα καταθέσει στεφάνι, θα ξεναγηθεί στο μουσείο και θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στους αξιωματικούς και στρατιώτες της δύναμης, ενώ η επιστροφή του στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι.

Ν. Αναστασιάδης: Oι ενέργειες της Άγκυρας προάγουν το αίσθημα καχυποψίας

Την ικανοποίησή του για την στήριξη από την Ελλάδα, αλλά και συνολικά από την Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο μέτω» τπο του κυπριακού, προάγουν το αίσθημα καχυποψίας. Όπως είπε κατά τη συζήτησή του με τον κ. Μητσοτάκη δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για την τουρκική στάση και την αντιμετώπισή της.

«Διαπιστώσαμε πως αποτελεί καθήκον και χρέος μας η προάσπιση του διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων ενός μέλος της Ε.Ε. Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ικανοποίηση» σημείωσε στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης μέσω της συνεργασίας με Ισραήλ και Αίγυπτο στόχος της Κύπρου και της Ελλάδας είναι η αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας, του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και της αξιοποίησης των ευκαιριών στον ενεργειακό τομέα. «Το δίκτυο που έχουμε αναπτύξει δεν αποκλείει κανέναν και δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Αντιθέτως θεσμοθετεί την συνεργασία και συμβάλλει στην σταθερότητα και την ειρήνη» τόνισε.

Πρόσθετε τέλος ότι οι δύο χώρες δίνουν επίσης μεγάλη σημασία στη συνεργασία μεταξύ των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για την αντιμετώπιση κοινώ προκλήσεων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment