PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Μεταρρυθμιστικά δυσκίνητη η Ελλάδα


«Η Ελλάδα είναι σήμερα, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της κυβέρνησης, μεταρρυθμιστικά δυσκίνητη και αναπτυξιακά χωρίς προσανατολισμό», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προειδοποίησε πως «αν δεν κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά θα κινδυνεύσουμε και πάλι να βρεθούμε σε αδιέξοδο», καθώς «οι εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν».

«Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και στασιμότητας το ελατήριο της ελληνικής ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να εκτιναχθεί. Αν κάτι το εμποδίζει είναι οι αλλοπρόσαλλες επιλογές της σημερινής κυβέρνησης» τόνισε, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο – Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ιδεοληπτικές αμφιθυμίες» της κυβέρνησης στην προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και για υπερφορολόγηση. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Brain Drain δυσκολεύει σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία. «Όχι επειδή το επιτάσσει κάποιο πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά γιατί έτσι θα πάμε μπροστά, έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και έτσι θα γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων», συμπλήρωσε.

«Δυστυχώς, από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή και ανεπάρκεια, έχουν ήδη χαθεί μεγάλες ευκαιρίες. Την ώρα που όλη η Ευρώπη καταλάβαινε την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας, η σημερινή κυβέρνηση με την ανεύθυνη τακτική της όχι μόνο έβλαψε τη χώρα, αλλά έχασε την ευκαιρία βελτίωσης των δημοσιονομικών μας στόχων, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σε μακρά λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια. Παράλληλα, δεν αξιοποιήσαμε τη διεθνή ευνοϊκή συγκυρία των τελευταίων τριών ετών. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει βγάλει την Ευρώπη από την παγίδα του μηδενικού πληθωρισμού, ανακουφίζοντας τις οικονομίες του Νότου. Το Ευρώ είχε σταματήσει να ανατιμάται δίνοντας ώθηση σε εξαγωγές. Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν πέσει», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Αντί η χώρα μας να αδράξει αυτή την μοναδική ευκαιρία, έμεινε έξω από την ευρωπαϊκή ανάκαμψη πετυχαίνοντας αναπτυξιακές επιδόσεις πολύ μικρότερες από τους στόχους. Αλλά κυρίως πολύ μικρότερες από τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

«Δομικές αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Ευρωζώνης»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ότι για την κρίση στη χώρα μας «ασφαλώς φταίμε εμείς οι ίδιοι που για πολλά χρόνια δεν φροντίσαμε ούτε τα δημοσιονομικά μας να έχουμε σε τάξη, ούτε τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν να υλοποιήσουμε. Αλλά ευθύνες έχει και η ίδια η αρχιτεκτονική της Ευρώπης, η οποία δεν είχε δημιουργήσει εγκαίρως αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας, ούτε μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων».

Τόνισε ότι υπάρχουν δομικές αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέπουμε. Ωστόσο, όπως είπε, οι πρόσφατες εξελίξεις, και ιδίως το Brexit, λειτούργησαν ως κλήση αφύπνισης, με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να ανασυντάσσονται.

Υπογράμμισε επίσης ότι στον διάλογο για την επόμενη μέρα της Ε.Ε., η Ελλάδα προσέρχεται με κάποια πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, πολύτιμα για την Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι στα σύνορα της Ευρώπης, με μέτωπο σε μία περιοχή γεωπολιτικών αναταραχών και εστιών ανάφλεξης. Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας. Η Ελλάδα είναι επίσης ένας κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος για την ενέργεια και μπορεί να αποτελέσει κεντρικό παίκτη στην ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα αυτό», εξήγησε.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment