PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία


«Είμαι εδώ για να αλλάξω το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ. Διαβεβαίωσε για την «ειλικρινή διάθεση για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά όπως εξήγησε δεν θέλει να μιλάει μόνο για το χρέος και την αποπληρωμή, αλλά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τις δυνατότητες για επενδύσεις, όπως επίσης για τις κοινές προκλήσεις.  «Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους» σημείωσε.

Τόνισε επίσης τη δυνατότητα για συνεργασία στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, αναφέροντας ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν κοινό ενδιαφέρον για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών ρύπων.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία, ώστε να προσελκύσω επενδύσεις».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες Ευρωεκλογές σημείωσε πως η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πει όχι στον λαϊκισμό και να βγάλει εκτός πολιτικού χάρτη μορφώματα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής. «Είμαι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός από την έναρξη της κρίσης και είμαι αυτός που θα την οδηγήσει οριστικά εκτός κρίσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στα γερμανικά.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Κληθείς να σχολιάσει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε πως έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει πως η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι ο στόχος είναι πολύ υψηλός. Σημείωσε πως πρόκειται για ένα θέμα, που θα συζητηθεί με τους θεσμούς και πρόσθεσε πως όσο πιο ισχυρή είναι ανάπτυξη της χώρας και όσο μειώνεται το κόστος δανεισμού στις αγορές, μπορεί το θέμα να αντιμετωπιστεί από άλλη οπτική.

Για μεταναστευτικό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σημείωσε πως προσβλέπουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων μας. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με πολλά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.

 

Μέρκελ: H υλοποίηση των δεσμεύσεων θα είναι τώρα πιο εύκολη

Τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας με τον οποίο έχει συνατηθεί ξανά στο παρελθόν και με τον οποίο συμμερίζεται την ίδια μεταρρυθμιστική ατζέντα καλωσόρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι συζήτησε με τον κύριο Μητσοτάκη για τις διμερείς σχέσεις που μπορούν να εντατικοποιηθούν, και κυρίως μεταναστευτικό.

«Συμφωνόύμε ότι πρέπει να εφαρμοζεται η συμφωνία Ε.Ε. Τουρκίας. Πρέπει να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός, δηλαδή να εφαρμόζεται η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών», επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος. Στο ζήτημα του μεταναστευτικού, μάλιστα, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για έναν πιο δικαίο επιμερισμό των μεταναστευτικών ροών και τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Μιλήσαμε για θέματα διεύρυνσης τρης Ε.Ε., αλλά και το μέλλον των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Και νομίζω θα έχουμε επιτυχία», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

Η οικονομική ατζέντα παραμένει σε ισχύ, υποστήριξε επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμώντας ότι τώρα η υλοποίηση θα είναι πιο εύκολη, «καθώς το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment