PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κυρώσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ΝΔ


Τη νέα σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ., που έχει ως βασικό στόχο να δώσει δυναμική στη γαλάζια πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, εγκαινιάζει αυτήν την εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς με όχημα την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή.

Τη νέα σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ., που έχει ως βασικό στόχο να δώσει δυναμική στη γαλάζια πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, εγκαινιάζει αυτήν την εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς με όχημα την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή.
Στο γαλάζιο επιτελείο δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για τυχόν διαρροές από γαλάζιους βουλευτές, καθώς αντιμετωπίζουν τις όποιες αποσχιστικές κινήσεις ως μια νέα ευκαιρία για «ένα κόμμα με καθαρές θέσεις και ρόλους», αλλά δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το νέο μπαράζ επιθέσεων και επικριτικών δημοσιευμάτων από μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες – που θέτουν πλέον ακόμη και ζήτημα για την παραμονή του κόμματος στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και επιτείνουν το κλίμα απομόνωσης της Ν.Δ. στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Παράλληλα με την κλιμάκωση της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιδιώξει να ενισχύσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πολιτικής δύναμης που έχει τις λύσεις για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, όπως λένε στενοί συνεργάτες – σε μια παραδοχή ότι το βασικό πρόβλημα του κόμματος είναι η «έλλειψη αξιοπιστίας» που καταγράφεται με τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, παρά το προβάδισμα που έχει αποκτήσει έναντι του ΠΑΣΟΚ. «Δίπλα στην καταγγελία πρέπει να προβάλουμε και τη θετική πρότασή μας», αναφέρουν. Στον σχεδιασμό αυτόν εντάσσεται και το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Σαμαράς κατά τη χθεσινή παρουσία του στο Περτούλι Τρικάλων, για το 31ο ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσάνων. Δήλωσε ότι πρέπει «να ανατρέψουμε την εικόνα της κατήφειας και της κατάθλιψης» για να ξιφουλκήσει εκ νέου κατά του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, με βασικό επιχείρημα ότι «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».
Συναγερμός, πάντως, σήμανε στο γαλάζιο επιτελείο από τη συζήτηση που άνοιξε για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη Ν.Δ. από το ΕΛΚ. Το ζήτημα άνοιξε από ιδιαίτερα επικριτικό δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung», που καταγγέλλει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αντιευρωπαϊκή στάση και «καταστροφική πολιτική» και υποστηρίζει ότι «στο ΕΛΚ γίνονται χαμηλόφωνα σκέψεις είτε να πετάξουν έξω το κόμμα του Σαμαρά ή το λιγότερο να του κόψουν την επιχορήγηση».

Κατά τη γερμανική εφημερίδα, «το ΕΛΚ δεν θέλει να παραδεχθεί πως η επιχείρηση “Ελλάδα” μπορεί να ναυαγήσει εξαιτίας ενός πολιτικού τυχοδιώκτη που έχει στους κόλπους του». Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στις προσπάθειες των ευρωπαίων ηγετών που μετέχουν στο ΕΛΚ να μεταπείσουν το πρόεδρο της Ν.Δ., κατά την πρόσφατη σύνοδο στις Βρυξέλλες, αλλά προσθέτει ότι «λογικά επιχειρήματα έσκαγαν σαν σαπουνόφουσκες στην άρνηση Σαμαρά».

Στη Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι βαρύ, αλλά αναφέρουν πως δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμία συζήτηση για ενδεχόμενες κυρώσεις λόγω της στάσης που τηρεί το κόμμα. Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές τόνιζαν χθες ότι δεν υπάρχει διαδικασία εξόδου από το ΕΛΚ χωρίς τη συγκατάθεση του κόμματος που έχει ενταχθεί στην πολιτική ομάδα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ενώ για τη χρηματοδότηση προσέθεταν ότι η Ν.Δ. είναι εκείνη που πληρώνει συνδρομή για τη λειτουργία του ΕΛΚ, το οποίο ενισχύει οικονομικά μόνο ορισμένες εκδηλώσεις ιδρυμάτων που προάγουν τους στόχους του (όπως τα ιδρύματα «Αντενάουερ», «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κ.ά.).
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θεωρούν πως οποιαδήποτε σκέψη για «αντίποινα» στη Ν.Δ. θα είχε εκδηλωθεί κατά τη σύνοδο των Βρυξελλών, ενώ τονίζουν ιδιαίτερα τη σημερινή παρουσία του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών Νότη Μηταράκη σε συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του ΕΛΚ στη βελγική πρωτεύουσα. Ωστόσο η συζήτηση που άνοιξε διχάζει το κόμμα καθώς άλλα στελέχη θεωρούν ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να αναλάβει ακόμη και το κόστος της εξόδου από το ΕΛΚ, επιμένοντας στις θέσεις της, και άλλα θεωρούν ότι μια αποβολή από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά οικογένεια όχι μόνο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος της Ν.Δ., αλλά πολιτικά θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως προάγγελος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment