PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Κυριακή 15 Μαΐου: Ελεύθερη είσοδος στα Μουσεία


Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 15 Μαΐου μουσεία από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν ειδικές εκδηλώσεις με ελεύθυρη είσοδο.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 15 Μαΐου μουσεία από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν ειδικές εκδηλώσεις με ελεύθυρη είσοδο.

Δείτε κάποια από αυτα:

Μουσείο της Ακρόπολης
Το Μουσείο της Ακρόπολης θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο και τα πωλητήρια του Μουσείου.
Το Μουσείο της Ακρόπολης στις 18 Μαΐου θα έχει ανανεώσει την πληροφόρησή του για τους επισκέπτες. Εκτός από τις νέες πινακίδες των εκθεμάτων, είκοσι πέντε μεγάλοι γυάλινοι πίνακες θα σηματοδοτούν εποχές και ενότητες, δίνοντας ιστορικά στοιχεία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περιόδων και υπογραμμίζοντας το ρόλο των έργων της αρχαίας τέχνης στις τότε κοινωνίες. Δύο επιπλέον μεγάλες πινακίδες θα παρουσιάζουν: α) τα υλικά των γλυπτών και τα εργαλεία επεξεργασίας τους, β) τα χρώματα των γλυπτών, δείγματα ορυκτών χρωμάτων και δοκιμές σε μάρμαρο.
Στις 18 Μαΐου θα αρχίσει η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος για την ανάδειξη των πολύτιμων επιγραφών του Μουσείου και την εξοικείωση των επισκεπτών με την ανάγνωση και κατανόησή τους.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 8:30 μ.μ. το Μουσείο θα φιλοξενήσει στο προαύλιό του τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα παρουσιάσει έργα Beethoven, Musorgsky, Fauré και Borodin με σολίστα πιάνου τον Δ. Βεζύρογλου. Θα μετάσχει και η Μικτή Χορωδία του Δήμου του Στ. Μπερή. Τη συμφωνική ορχήστρα θα διευθύνει ο Ε. Καλκάνης.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στο Κέντρο ΓΑΙΑ
Εργαστήρια Βοτανικής, Χερσαίας Ζωολογίας και Υδροβιολογίας θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι επισκέπτες στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στο Κέντρο ΓΑΙΑ, την Κυριακή 15 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Θα ανακαλύψουν πώς δημιουργούνται και συντηρούνται οι συλλογές, η περιοδική έκθεση βιβλίου θα τους φέρει πίσω «ξεχασμένες» μνήμες από τα παιδικά τους χρόνια, η έκθεση των σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών θα τους δώσει μία διαφορετική οπτική γωνία στην έννοια της συλλογικής μνήμης, ενώ η περιήγηση στις μόνιμες εκθέσεις συντελεί στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με την φύση και τα περιβαλλοντικά θέματα.
Παράλληλα τα παιδιά θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα από 12 εργαστήρια (ανάλογα με την ηλικία τους) για να παρακολουθήσουν!
Το Μουσείο θα τιμήσει την ήπειρο της Αφρικής με ειδικό μουσικό αφιέρωμα, προβολές μικρών ταινιών και την παρουσίαση οδοιπορικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που έγινε το 2010 σε 9 χώρες της ανατολικής Αφρικής από την ελληνική ομάδα Green Project.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά εκδηλώσεων και θέμα «Μουσεία και Μνήμη», από τις 15 ως τις 22 Μαΐου.
Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιλέγει ένα θέμα και μουσεία σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις 18 Μαΐου. Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.
Οι εκδηλώσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού περιλαμβάνουν την προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Τοπίο και μνήμες: η περιοχή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού» με θέμα τις αλλαγές της χρήσης του χώρου που βρίσκεται το Μουσείο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μια μικρή έκθεση προσωπικών αντικειμένων με θέμα «Μνήμες αντικειμένων» θα στηθεί στο φουαγιέ του Μουσείου, ενώ οι κάτοχοί τους θα αφηγηθούν στο κοινό τις ιστορίες των αντικειμένων. Μέλη του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών θα αφηγηθούν λαϊκά παραμύθια για ενήλικες. Τέλος, το βράδυ της Τετάρτης 18 Μαΐου το αίθριο του Μουσείου θα γεμίσει με μουσικές αναμνήσεις με τους The Speakeasies Swing Band.
Την Τρίτη 17 Μαΐου, στο πλαίσιο της «Νύχτας Μουσείων» θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση, από τις 20:00 έως τις 23:00. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με χορηγία του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Οι εκδηλώσεις στις 15 και στις 17 Μαΐου είναι δωρεάν
Στις 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη για το κοινό

Στο πλαίσιο του εορτασμού της διεθνούς ημέρας Μουσείων, “Μουσεία και Μνήμη”, τα παρακάτω Μουσεία της Κρήτης συμμετέχουν με τις εξής εκδηλώσεις:
Παρ. 13 & Τετ. 18 Μαΐου
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7, Ηράκλειο, τηλ. 2810 283219
(Παρασκευή)
• Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων: Eλεύθερη είσοδος για το κοινό και μουσική εκδήλωση
(Τετάρτη)
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού
Τρ. 17 Μαΐου
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΡΉΤΗΣ «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»
Λ. Χερσονήσου, Ηράκλειο, τηλ. 28970 23660 , 242312
• «Μνήμες παλιάς πόλης» − Παρουσίαση του βιβλίου της Β. Θεοδώρου «Η Δραπέτις», προβολή του ντοκιμαντέρ του Κ. Νταντινάκη «Τουρκοκρητικοί της Αλικαρνασσού», Μικρασιατικά τραγούδια από τη Χορωδία «Ιωνία Αηδών» (οδός Ανδρόγεω, Ώρα 19:30)
Τετ. 18 Μαΐου
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ
Χάληδων 98-102, Χανιά, τηλ. 28210 92294 , 36190
• Προβολή ταινιών για τους Καραβάτζιο και Φράνσις Μπέικον
Ώρες 20:30, 22:15
Τετ. 18 Μαΐου
ΚΕ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Στοά Βαρδινογιάννη, Χανιά, τηλ. 28210 44418 , 94487
• «Αρχαία κρητικά νομίσματα: Επαναπατρισμός μέσω μιας χορηγίας»
Εγκαίνια της συλλογής των νομισμάτων που αγοράστηκαν το 2008 για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων με χορηγία της «Club Hotel Casino Λουτράκι»

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ και το ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
Με την ευκαιρία του εορτασμού της “Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011”, την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ και το ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ σας προσκαλούν, από ώρα 13:00 έως 21:00, σε μια νοσταλγική περιήγηση στην έκθεση “Carol Wax, ο Χορός των Σκιών“, με τη συντροφιά έργων κλασικής μουσικής, ερμηνευμένων από ταλαντούχους σπουδαστές του Εθνικού Ωδείου.
Την εκδήλωση επιμελείται η Γενική Διευθύντρια και Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Ωδείου, κυρία Χαρά Καλομοίρη.
είσοδος ελεύθερη
ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ:
Τρίτη – Σάββατο: 13:00 – 21:00
Κυριακή: 11:00 – 19:00
Δευτέρα: κλειστά

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011 το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Ειδικά για τις 18 Μαΐου, το Τελλόγλειο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό μέχρι τα μεσάνυχτα.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

12:00-13:00, 16:00-17:00
Περιηγήσεις στις εκθέσεις «Έλληνες Χαράκτες από τη Δωρεά Δημητρίου Τσάμη» και «Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα».
09:00-24:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Τρεις δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους αυτόνομους επισκέπτες των εκθέσεων.
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, με ερέθισμα τα έργα «Κήπος» και «Πόλεις» της έκθεσης «Παύλος Βασιλειάδης -Περιβάλλοντα»:

«Φτιάχνω τον δικό μου κήπο»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν, κόβουν, συνθέτουν τον δικό τους «ανθισμένο» κόσμο. (2ος όροφος)

«Η φανταστική μου πόλη»
Τα παιδιά διαμορφώνουν τη δική τους πόλη με σύμμαχο τα χρώματα και τη φαντασία. (2ος όροφος)

Διαδραστική εγκατάσταση:
«Ο Μνημοχώρος του Παύλου Βασιλειάδη»
«Ο Μνημοχώρος αποτελεί μια εγκατάσταση, μια εικαστική αναπαράσταση της μνήμης στον εγκέφαλο. Ένα δωμάτιο (ο εγκέφαλος), που περιτρέχεται πολλές φορές από ένα νήμα (οι νευρώνες) στερεωμένο στους τοίχους. Πάνω στο νήμα βρίσκονται μνήμες (καταχωρημένες σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου, που η μια ανασύρει την άλλη), δηλαδή μικρά κομμάτια από φωτογραφίες, μικροαντικείμενα που μας θυμίζουν κάτι –ευχάριστο συνήθως– και γενικά, πράγματα που τα κρατάμε στο συρτάρι γιατί κάτι μας θυμίζουν.» Π. Βασιλειάδης
Φέρε τις αναμνήσεις σου (φωτογραφίες, αντικείμενα, γράμματα…) ή γράψε μια προσωπική θύμηση και στερέωσέ την στο νήμα του «Μνημοχώρου», συμπληρώνοντας το έργο. (1ος όροφος)

20:00-21:00
Ο εικαστικός Παύλος Βασιλειάδης και ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής των εκθέσεων Παναγιώτης Μπίκας συνομιλούν με το κοινό και περιηγούνται μαζί του στις εκθέσεις.
21:00
Συναυλία post-rock, shoegaze και ηλεκτρονικής μουσικής με τον Absent without leave. (1ος όροφος)
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment