PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω λόγο να πάω σε εκλογές


Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών απέκλεισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία αλλά και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στον Γιάννη Πρετεντέρη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής κάνοντας λόγο για έναν «κύκλο διαρκείας που τραυμάτισε τη χώρα» εκτιμώντας ότι η «θαρραλέα» δικαστική απόφαση έχει επιπτώσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Αναφορικά με τη συζήτηση που προέκυψε για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση επικρίθηκε ότι ευνόησαν το νεοναζιστικό μόρφωμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ήταν ακριβώς λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές και λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες. Είχαμε τονίσει ότι υπήρξε τότε μια ακατανόητη βιασύνη. Βεβαίως, είχαμε πει ότι πολλές από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά είχαμε εκφράσει σοβαρότατη επιφύλαξη, επειδή γνωρίζετε ότι ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια, σε κάποιες διατάξεις που δημιουργούσαν εύλογα ερωτηματικά. Αλλά αυτό είναι ζήτημα το οποίο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά εμένα.

Εγώ κρατώ την ενότητα του πολιτικού κόσμου απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Σε ένα επίπεδο δεν σας κρύβω ότι με ενοχλεί η σπουδή με την οποία κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά αυτή τη δίκη.

Κορυφαίο παράδειγμα το χυδαίο πρωτοσέλιδο της “Αυγής” που δείχνει τον πανικο και αν θέλετε την πολιτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως θα ήθελα να κρατήσουμε τη νίκη της δημοκρατίας. Οι δημοκρατικοί πολίτες γυρίζουν την πλάτη σε τέτοιες συμπεριφορές».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ρόλο του Αντώνη Σαμαρά για τη παραπομπή της εγκληματικής οργάνωσης και των μελών της σε δίκη: «…τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν ο Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός το 2013, δεν είχε παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να του το πιστώσουμε. Η Ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή».

Για τον κορωνοϊό

Αναφορικά με την πανδημία και το δεύτερο κύμα, ο πρωθυπουργός έκρινε ότι «παρά την κούραση του κόσμου και παρά το ότι το ζήτημα πολιτικοποιήθηκε από την αντιπολίτευση, οι πολίτες σε γενικές γραμμές συμμορφώνονται με τις οδηγίες των ειδικών και της Πολιτείας».

Αναφερόμενος στο lockdown είπε: «Εάν υπήρχε κάποιος μαγικός τρόπος να κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας και να μην έχουμε τεράστια οικονομική ζημιά από αυτή την επιλογή, προφανώς θα ήταν ο πιο σίγουρος τρόπος για να αφοπλίσουμε τον κορωνοϊό. Όλοι όμως κατανοούν ότι θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα καθολικό lockdown».

«Μακριά από εμένα η άποψη ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Κάθε μέρα μαθαίνουμε και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, γιατί κι εμείς κάνουμε λάθη. Πιστεύω ότι συνολικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπήρξε στην κοινωνία ένα κλίμα γενικής ανακούφισης και ικανοποίησης, που συνδέθηκε ίσως με την καλοκαιρινή ραστώνη και οδήγησε στην εντύπωση ότι αυτό το αφήσαμε πίσω μας» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ προειδοποίησε:

«Εφόσον ακολουθήσουμε τα μέτρα που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, είμαι περίπου σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι δραστικό, το οποίο θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες».

Για την οικονομία

Αναφερόμενος στο πεδίο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μπορεί να γίνει και μόνιμη.

Κάνοντας λόγο για διαχείριση πολυεπίπεδων και ταυτόχρονων κρίσεων, ο πρωθυπουργός μίλησε και για σημαντικούς πόρους προς αξιοποίηση: «Η Ελλάδα μπαίνει με μεγάλη ταχύτητα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Με επενδύσεις που πολύ δύσκολα στο παρελθόν θα κατάφερνε να προσελκύσει.

Αναφέρω δύο μόνο παραδείγματα: Την επένδυση της Microsoft, που εκτός απ’ τον οικονομικό της αντίκτυπο έχει και τεράστια συμβολική και επικοινωνιακή σημασία. Αλλά κι αυτήν του Ελληνικού».

Για εκλογές – ανασχηματισμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε «φιλελεύθερος» αλλά όχι «νεοφιλελεύθερος», αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας δεν έχουν ακόμα συμβιβαστεί με την ήττα τους. Πείτε μου μια δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και δεν τηρήσαμε. Γιατί μας κατηγορεί η αντιπολίτευση; Ότι δεν φέραμε ρυθμό ανάπτυξης 3% ή 4%; Προφανώς ανυπόστατο επιχείρημα, καθώς η χώρα βρέθηκε στη δίνη της πανδημίας. Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της».
των πρόωρων εκλογών

Σε ερώτηση αν προβληματίστηκε ποτέ για το ενδεχόμενο να κάνει εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν το σκέφτηκα ούτε μια στιγμή. Γιατί να κάνω; Έχουμε 158 βουλευτές και μια πολιτική αποδοχή που, όπως και αν τη δει κανείς, είναι μεγαλύτερη από εκείνη της ημέρας των εκλογών. Ως πρωθυπουργός, επίσης, πιστεύω ότι με περιβάλλει η εμπιστοσύνη ενός σημαντικού τμήματος τη κοινωνίας. Θα ήταν πράξη οπορτουνισμού, κυνικού οπορτουνισμού, που δεν μου ταιριάζει αν σκεφτόμουν νέες εκλογές. Και δεν πιστεύω ότι θα μου προσέθετε και κάτι πολιτικά».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στην εξής απάντηση: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δίνουμε μια μάχη σε πολλά μέτωπα. Προτιμώ να βελτιώνω την απόδοση του στρατού παρά να κάνω αλλαγές.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφορά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών κατά την άποψή μας δεν ήταν ιστορική συμφωνία. Πλην όμως, θα κοιτάξουμε, όσο γίνεται, να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις, ελέγχοντας πάντα αν οι βόρειοι γείτονές μας την εφαρμόζουν σωστά.

Ξεκαθαρίζοντας ότι οι συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία θα έλθουν στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε: «Προφανώς δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα να τις φέρω αύριο, γιατί έχουμε σειρά από σημαντικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν με μεγάλη ταχύτητα. Θα έρθουν εντός των επόμενων μηνών».

Τέλος, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος να μη θέλει επί της αρχής, κι εφόσον αυτό θα ήταν εφικτό, να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Εγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται για καβγά χωρίς λόγο»

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις είπε: «Πιστεύω στην απειλή των κυρώσεων. Αν φτάσει στο σημείο κανείς να επιβάλει κυρώσεις, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ένταση μπορεί να συντηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Το ενδεχόμενο επιβολής των κυρώσεων όμως σε μια οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα έχει μεγάλη αξία. Και δεν νομίζω πως είναι τυχαίο ότι τελικά υπήρξε μια – ας μη χρησιμοποιήσω τον όρο «αναδίπλωση» – προσαρμογή της τουρκικής θέσης.

Ο πρωθυπουργός κρίνει ότι η ημερομηνία των διερευνητικών θα δοθεί «πολύ σύντομα» ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτές θα αφορούν μόνο στις θαλάσσιες ζώνες.

«Οι διερευνητικές ξεκινούν από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για να καταλάβουμε και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας ως προς το βασικό αντικείμενο της νομικής μας διαφοράς. Μου γίνεται συχνά η ερώτηση «μα καλά, δεν έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία;». Βεβαίως έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε αλλά σε αυτό συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Θεωρώ όμως ότι το συνολικό όφελος που θα αποκομίσει η χώρα από μια ειρηνική επίλυση της μιας διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία θα είναι πολλαπλάσιο του όποιου κόστους μπορεί να υπάρχει στην κοινή γνώμη από κάποια απόφαση. Και να σας πω και κάτι, γιατί μου αρέσει να λέω τα πράγματα έξω από τα δόντια: Το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται και συζητάει ένα ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει πως αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό, δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment