PeristeriNews.gr
Οικονομία

Κυβέρνηση-Θεσμοί αποφασίζουν για τα κόκκινα δάνεια


Σήμερα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών για να βρεθεί η σολομώντεια λύση στο θέμα της προστασίας πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών που θα υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν αυστηρότερα κριτήρια από αυτά που προτείνει η κυβέρνηση και το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί ούτε σήμερα συμβιβαστική λύση δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση στο θέμα και να μην βρεθεί η πλειοψηφία των κόκκινων δανείων χωρίς «ασπίδα» στους πλειστηριασμούς, όπως υποστήριξε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. Πάντως, καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί το ναυάγιο των συνομιλιών, καθώς κάτι τέτοιο θα έκλεινε τον δρόμο στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και θα καθυστερούσε επικίνδυνα την εφαρμογή του προγράμματος.

Η νέα και καταληκτική συνάντηση των κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους απεσταλμένους των θεσμών θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι.

Η διαφωνία κυβέρνησης-δανειστών εντοπίζεται στα όρια προστασίας που πρέπει να τεθούν ώστε να εφαρμοστεί ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, που αποτελεί τον μοναδικό νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ, να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά – δηλαδή πλαφόν της 325.000 ευρώ, το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προτείνουν ετήσιο εισόδημα έως 8.180 ευρώ για τον άγαμο, 13.917 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Τετάρτη, η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει το σύνολο των οφειλών να ανέρχεται έως 250.000 ευρώ και χθες υποχώρησε στις 200.000 ευρώ.

Το ότι η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ την Τετάρτη πηγές από την ελληνική κυβέρνηση υποστήριζαν ότι καλύπτει το 88% των οφειλετών, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% εξ αυτών, δείχνει ουσιαστικά το βαθύ χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές. Ουσιαστικά, η πρόταση των δανειστών, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, στο καλό σενάριο, οδηγεί σε πλειστηριασμό 6 στα 10 σπίτια και στο κακό σενάριο 8 στα 10.

Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να προστατευτούν μόνο οι ευάλωτες (κοινωνικά και οικονομικά), ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπαχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν τα νέα κριτήρια θα αφορούν όσους υποβάλλουν από εδώ και στο εξής αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ή θα συμπεριληφθούν και όσων η αίτηση εκκρεμεί ή έχει ορισθεί δικάσιμος. Στέλεχος του υπουργείου πάντως υποστήριξε πως η νέα ρύθμιση θα αφορά όσους θα υπαχθούν από εδώ και πέρα στον νόμο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Leave a Comment