PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κυβέρνηση: Δεν θέλουμε διπλωματικό επεισόδιο


Υπό την πίεση των ραγδαίων εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και τη σύλληψη των δύο Eλλήνων στρατιωτικών στον Έβρο από τις τουρκικές αρχές και την παράταση της κράτησής τους, συνεδρίασε το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Είναι ενδεικτικό ότι συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ακόμα οι Φώτης Κουβέλης, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν ότι η Αθήνα δεν θέλει το συμβάν να μετατραπεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο και πως αναμένονται οι αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης.

“Εξαντλούμε όλα τα μέσα πίεσης”, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, ενώ προσθέτουν ότι δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή επικοινωνία Τσίπα με τους κυρίους Ερντογάν και Γιλντιμίρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ενώ επισήμανε πως από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά επικαλείται τη νομική διαδικασία, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τη σεβαστεί, ενώ τόνισε ότι η Αθήνα εξαντλεί όλα τα πολιτικά μέσα πίεσης.

Ο Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ, είπε ότι θα ήταν ακραία η εκδοχή να κατηγορηθούν οι Έλληνες αξιωματικοί για κατασκοπεία, δεδομένου άλλωστε ότι δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο και εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να μην κλιμακώσει την κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς κάλεσε ουσιαστικά την Τουρκία να μην μετατρέψει ένα καθημερινό ζήτημα σε σοβαρό νομικό και πολιτικό θέμα, αλλά να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο.

Το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία είναι θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε, από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΕΕ, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. “Μετά την επικοινωνία μου με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, σήμερα, στο Συμβούλιο Υπουργών Εθνικής Άμυνας Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία”, είπε.

“Δεν μπορώ παρά να ευελπιστώ ότι θα πρυτανεύσει ο ορθός λόγος στις διεθνείς σχέσεις, στις συμφωνίες και στην καλή γειτονία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

“Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές είναι απαράδεκτη και δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, τόνισε, από τη Σύμη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως ανάλογα περιστατικά πάντα συνέβαιναν στα σύνορα και πάντα επιλύονταν γρήγορα και με καλή διάθεση και από τις δύο χώρες.

Κομισιόν

Την ελπίδα για μία ταχεία και θετική επίλυση στο ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για το περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο αξιωματούχων του ελληνικού στρατού, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί και αναμένουν να δικαστούν.

Τα κινητά τηλέφωνα

Στα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν στον Έβρο, έχουν εστιάσει τις έρευνές τους οι τουρκικές αρχές.

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο εισαγγελέας Αδριανούπολης έδωσε εντολή να αποσταλούν τα τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στα εγκληματολογικά εργαστήρια της τουρκικής χωροφυλακής στην Άγκυρα, ενώ συνεχίζονται οι υπόνοιες από τουρκικά ΜΜΕ για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με την τουρκική Milliyet, οι αρχές θα ελέγξουν τις φωτογραφίες ή τα βίντεο που ενδέχεται να έχουν τραβήξει οι δύο στρατιωτικοί, αλλά και να διαπιστώσουν εάν έχουν σβηστεί από τα τηλέφωνα κάποια ψηφιακά δεδομένα που ενδεχομένως να βοηθήσουν στην εξέλιξη της έρευνας.

Από τις πρώτες ώρες της σύλληψής τους είχε διαρρεύσει ότι στα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών βρίσκονταν φωτογραφίες από ίχνη στο χιόνι, ώστε να τα δείξουν στους ανωτέρους του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment