PeristeriNews.gr
Οικονομία

Κρ. Λαγκάρντ: Να επανεξεταστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα


Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους εχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή» εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

Η επισήμανση αυτή της κ. Λαγκάρντ (αν και με τη διεύκρινση ότι γίνεται ως εκπροσώπου του ΔΝΤ) έρχεται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, προκειμένου ο στόχος του 3,5% να χαλαρώσει. Η Αθήνα επικαλείται την αισθητή πτώση στο κόστος δανεισμού στις αγορές, η οποία βελτιώνει τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση του στόχου θα βοηθήσει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να μην θέσει επισήμως το θέμα στις συναντήσεις του με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άγκελα Μέρκελ και τον Μαρκ Ρούτε, αφού οι αποφάσεις για αυτά τα θέματα λαμβάνονται στο Eurogroup.

Απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε: «Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ», επισήμανε.

Επίσης, υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας, ωστόσο ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. «Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας», παραδέχτηκε.

Σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το Ταμείο έχει παραδεχθεί ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο του πρoγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε.

Ωστόσο, είπε ότι είναι «δίκαιο» να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβανόταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

Το περιβάλλον στην Ευρωζώνη

Πάντως την ελληνική προσπάθεια θα μπορούσε να βοηθήσει και η συγκυρία στην Ευρωζώνη. Τα ζοφερά μακροοικονομικά στοιχεία ωθούν τους Ευρωπαίους στο να επεναξετάσουν τους αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και να απομακρυνθούν από τις πολιτικές λιτότητας.

Πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι προωθούνται αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια στις κυβερνήσεις να στηρίζουν την ανάπτυξη. Εκτιμάται ότι ακόμη και η Γερμανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει, έστω για λίγο, το δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, προκειμένου να προωθήσει ένα σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με σοβαρούς κινδύνους και έστειλε σήμα ότι ως επικεφαλής της ΕΚΤ θα επιμείνει στην πολιτική του προκατόχου της, όταν αναλάβει και επισήμως τα ηνία.

Τόνισε παράλληλα την ανάγκη για ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment