PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κρίσιμες συνομιλίες στην Αίγυπτο


Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Σουλεϊμάν έχει συνομιλίες με την αντιπολίτευση, στις οποίες συμμέτεχουν για πρώτη φορά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Σουλεϊμάν έχει συνομιλίες με την αντιπολίτευση, στις οποίες συμμέτεχουν για πρώτη φορά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, για να δουν “μέχρι ποιό σημείο είναι έτοιμη η ηγεσία να δεχτεί τα αιτήματα του λαού”.

Εκπρόσωπος της Αδελφότητας, που αποτελεί την πιο δυνατή και πιο καλά οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα αφορούν την πρόοδο του ζητήματος της απομάκρυνσης του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, το δικαίωμα των διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους αλλά και την προστασία των διαδηλωτών.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ προχώρησε, χθες, σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και η ηγεσία του κόμματός του παραιτήθηκε, όμως ο 82χρονος ηγέτης επιμένει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Από την ηγεσία του ‘Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος’ παραιτήθηκε ο γιος του προέδρου Μουμπάρακ, Γκαμάλ, ενώ από το αξίωμα του γγ παραιτήθηκε ο Σάφουατ ελ Σέριφ. Ο αντικαταστάτης τους είναι ο Χόσαμ Μπαντράουϊ, έως τώρα μέλος του κόμματος, μέλος της Ανω Βουλής και του “Συμβουλίου των σοφών”.

Ο διαδηλώσεις στο Κάιρο χθες, Σάββατο, ήταν μικρότερες σε σχέση με τη μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής. Σήμερα, πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στην Αίγυπτο, θα διαπιστωθεί αν οι διαδηλωτές διατηρούν την αποφασιστικότητά τους.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ πιέζεται να δώσει την πραγματική εξουσία στον αντιπρόεδρο πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Ομαρ Σουλεϊμάν, 72 ετών, και έως το φθινόπωρο “να μείνει αξιοπρεπώς στην προεδρία”, άνευ πραγματικής εξουσίας. Αυτό τον συμβουλεύει το “Συμβούλιο των Σοφών”, που δηλώνει ότι “έχει κατ’ευθείαν δίαυλο επικοινωνίας με τον Σουλεϊμάν”.

“Δεν πρέπει να έχουμε στο Κάϊρο ένα κενό εξουσίας”, υπογράμμισε από το Μόναχο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

“Θύελλα πλήττει σήμερα τον αραβικό κόσμο”, επισήμανε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον. Κάλεσε τη μελλοντική αιγυπτιακή κυβέρνηση “να κινηθεί αποφασιστικά προς τη Δημοκρατία”.

“Δεν θα φύγουμε απ εδώ, εάν δεν φύγει από την προεδρία ο Μουμπάρακ”, απάντησε το συγκετρωμένο πλήθος στον στρατηγό Χασάν αλ Ραουϊνι, που απευθύνθηκε σε αυτό, παρακαλώντας να διαλυθεί ήρεμα “γιά να σωθεί ό,τι πιά σήμερα μπορεί, στην Αίγυπτο”.

Σμφωνα με τις επίσημες πηγές, οι τραυματίες της λαϊκής εξέγερσης είναι τουλάχιστον πέντε χιλιάδες, ως σήμερα, μετά την 25η Ιανουαρίου, όταν αυτή πρωτοξεκίνησε.

Ομως, ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι την προηγούμενη (από την τρέχουσα) εβδομάδα σημειώθηκαν στα πολλαπλά επεισόδια με την αστυνομία, και με τον στρατό, και 300 θάνατοι…

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment