PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα – Πότε τίθενται σε ισχύ


Νέα μέτρα για την είσοδο στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση, από κοινού με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως είπε, από αύριο, Τετάρτη, απαγορεύεται η διέλευση από το συγκεκριμένο συνοριακό φυλάκιο από τις 23:00 έως τις 07:00, ώστε να γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι. Παράλληλα, από τη Δευτέρα μόνιμο υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Περιφέρεια Ηπείρου, θα βρίσκεται στην Κακαβιά για ελέγχους.

Επιπλέον, από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος μπαίνει στην Ελλάδα από Κακαβιά, θα υποχρεούται σε επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωση, που θα ελέγχεται με το PLF, που οφείλει να έχει συμπληρώσει.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (βαπτίσεις, γάμους, κηδείες) παρατείνεται έως και τις 31 Αυγούστου κι αφορά τόσο τον χώρο τέλεσης του μυστηρίου, όσο και αυτόν της δεξίωσης.

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων, με τη συνδρομή και του ΕΦΕΤ.

Η χρήση μάσκας στα πλοία είναι παντού υποχρεωτική, ενώ απαγορεύονται κι όλες οι εκδηλώσεις εντός πλοίων.

Παρέχεται, τέλος, η δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης, σε τοπική κλίμακα.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση. Είπε, ωστόσο, πως «θέλουμε να περιγράφουμε με σαφήνεια τα δεδομένα», καθώς «υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν», γι’ αυτό και «εφιστούμε την προσοχή σε όλους».

«Δεν είμαστε στον Μάρτιο» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Μίλησε, πάντως, για αύξηση κρουσμάτων – είναι συνολικά 469 την τελευταία εβδομάδα – αλλά «όχι σε βαθμό σημαντικής πίεσης στο σύστημα Υγείας». Όπως εξήγησε, από τα 4.669 κρούσματα που καταγράφηκαν έως και προχθές (02/8) από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα στις 25 Φεβρουαρίου, ενεργά είναι τώρα τα 650. Αντιθέτως, 1.108 ασθενείς πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο, ενώ άλλοι 2.696 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

«Εχθρός είναι ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης» επανέλαβε ο υφυπουργός. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες χώρες, πήρε μέτρα όπως το PLF κι ο ειδικός αλγόριθμος που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, όμως «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη κι ευμετάβλητη» τόνισε εμφατικά.

Όπως συμπλήρωσε, από την 1η Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου, στις εισόδους της χώρας έγιναν 215.184 έλεγχοι για Covid-19, σε 1.702.980 εισερχόμενους ταξιδιώτες, από τους οποίους θετικοί διαγνώστηκαν μόνον οι 401. Σήμερα, από τα κρούσματα αυτά, μόνο τα 77 παραμένουν ενεργά, 240 επέστρεψαν στις χώρες τους και 84 είναι στην Ελλάδα αλλά μη ενεργά πια.

Συνεχίζουμε να εκτιμούμε διαρκώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανάλογα να προσαρμόζουμε τις κινήσεις μας, με βάση και τις εισηγήσεις των ειδικών, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας. Οι έλεγχοι συνεχίζονται χωρίς καμία τιμωρητική διάθεση, υπογράμμισε. Όπως σημείωσε, από την 1η Ιουλίου έως σήμερα, οι έλεγχοι είναι πάνω από 38.000, επιβλήθηκαν 1.995 πρόστιμα, συνολικού ύψους 605.950 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, συνολικής διάρκειας 480 ημερών.

Ο υφυπουργός μίλησε για «ανορθόδοξες και συνωμοσιολογικές θεωρίες» που κυκλοφορούν και «τρέφουν» τον κορωνοϊό, υπονομεύουν την κοινωνική υπευθυνότητα.

Εν όψει Δεκαπενταύγουστου, τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω χαλάρωση και ζήτησε την τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Επεισόδια στην Πανεπιστημιούπολη

Peristeri News

Συνελήφθη 60χρονος για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών

Peristeri News

Μάστιγα η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment