PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κορωνοϊός και περιορισμοί έφεραν την βία στη Σερβία


Χιλιάδες πολίτες συγκρούστηκαν χθες το βράδυ με την αστυνομία στο Βελιγράδι μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Η επιβολή νέων μέτρων στη χώρα, που από σήμερα απαγορεύουν τη συναθροίσεων πέραν τον 5 ατόμων και από το σαββατοκύριακο επιβάλλουν γενικό lockdown, είναι αποτέλεσμα της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που αντιμετωπίζει η Σερβία, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα και η Ελλάδα να απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς τη βαλκανική χώρα.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν περίπου 5.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και προσπάθησαν να εισβάλουν στο εσωτερικό του κτιρίου, στη μεγαλύτερη έκρηξη βίας εναντίον του Βούτσιτς από όταν ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Στην διαδήλωση συμμετείχαν ετερόκλητες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες. Ακραίοι εθνικιστές, κοινωνικές δράσεις που καταγγέλλουν για απολυταρχισμό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και πολίτες που κατηγορούν την πολιτική ηγεσία ότι δεν χειρίστηκε σωστά την επιδημιολογική κρίση. Τα ακραία στοιχεία γρήγορα επιβλήθηκαν στην διαδήλωση και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα επιτέθηκαν στην αστυνομία προσπαθώντας να εισβάλουν στο κτίριο της Βουλής.

Η αστυνομία απάντησε σκληρά χρησιμοποιώντας μονάδες καταστολής διαδηλώσεων, και αστυνομικούς με σκυλιά και έφιππη αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, ώσπου τελικά απώθησε τους διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση Βούτσιτς, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα για τους μετανάστες και το Κόσοβο.

16 διαδηλωτές και 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε πολλά καταστήματα, αυτοκίνητα κάηκαν, ενώ μικρότερες ομάδες διαδήλωναν ειρηνικά σε άλλα μέρη της πόλης.

Η ηγεσία της αστυνομίας έκανε λόγο για χούλιγκανς, διακρίνοντας τους από τους ειρηνικούς διαδηλωτές. Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας από την άλλη κατηγόρησε τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης για τα επεισόδια. Η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς καταδίκασε την συμπεριφορά των διαδηλωτών επισημαίνοντας ότι «τα κόμματα που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην βουλή με εκλογές καταφεύγουν στην βία για να καταλάβουν την εξουσία».

Να σημειωθεί πως η Σερβία αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, καταγράφοντας μόνο χθες 13 νέους θανάτους. Η χώρα, μάλιστα, στοχεύει στην κατασκευή ενός νέου νοσοκομείο ώστε να ανταπεξέλθει στα νέα κρούσματα, ανακοίνωσε ο Βούτσιτς. «Η κατάσταση στο Βελιγράδι είναι ανησυχητική» είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα και προσθέτοντας πως «τα νοσοκομεία είναι κυριολεκτικά γεμάτα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Bloomberg

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment