PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Κοντινοί προορισμοί για να αποδράσεις


Για εσάς που δεν αντέχετε εντός των τειχών και οι διακοπές αργούν ακόμη, πάρτε μερικές ιδέες και καλό σας ταξίδι σε μέρη που απέχουν μια ανάσα από την Αθήνα.

Ξεφύγετε από τη μονοτονία της καθημερινότητας, με μια μονοήμερη εκδρομή ή γιατί όχι και με ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο.

Οι σύντομες αποδράσεις δεν χρειάζονται ιδιαίτερο σχεδιασμό και σίγουρα δεν είναι πολυέξοδες. Πάρτε την παρέα σας και ξεκινήστε λοιπόν.

Λουτράκι

Λιγότερο από ώρα, αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια μονοήμερη εκδρομή. Καθώς δεν θα ξοδέψετε πολύ ώρα στο ταξίδι, θα έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας για να απολαύσετε καφέ, φαγητό και βόλτα στην πόλη.

Μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας δίπλα στους τεχνητούς καταρράκτες –έργο του δήμου- με θέα στη θάλασσα.

Οι υπερσύγχρονες ιαματικές εγκαταστάσεις, το υπερπολυτελές καζίνο, τα υψηλών προδιαγραφών συνεδριακά κέντρα, ο μοναδικός συνδυασμός βουνού – θάλασσας , οι πολυάριθμες, υψηλού επιπέδου επιλογές διαμονής, σίτισης και διασκέδασης, η εγγύτητα σε αξιόλογα αρχαιολογικά-θρησκευτικά μνημεία και φυσικές τοποθεσίες καθώς και οι άρτιες αθλητικές υποδομές καθιστούν το Λουτράκι έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό!

Μη μείνετε όμως μόνο στο ωραίο φαγητό και τις βόλτες κατά μήκος της παραλίας, αλλά φροντίστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε μια επίσκεψη στη Λίμνη Βουλιαγμένης ή του Ηραίου στην ευρύτερη περιοχή Λουτρακίου-Περαχώρας, μόλις 14 χλμ δυτικά του Λουτρακίου. Η Λίμνη Βουλιαγμένης είναι μια φυσική λιμνοθάλασσα από τις ομορφότερες της χώρας μας. Κολυμπήστε στα υπέροχα νερά της και απολαύστε φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια που βρίσκονται κατά μήκος της. Στον αρχαιολογικό χώρο του Hραίου και τον ναό της Ήρας στο ακρωτήρι Μελαγκάβι, στο δυτικό άκρο της χερσονήσου Περαχώρας, φημολογείται ότι έθαψε τα δολοφονημένα παιδιά της η Μήδεια, εγκαταλείποντας την Κόρινθο.

Από το Λουτράκι ή από τον Όρμο των Στραβών μπορείτε να μεταβείτε στις Αλκυονίδες, ένα σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών (Ζωοδόχος Πηγή, Δασκαλειό, Γλαρονήσι , Πρασονήσι) με εξαιρετικές παραλίες και θαυμάσια νερά.

Αγκίστρι

Πνιγμένο μέσα στο πράσινο και με καταγάλανα νερά, το Αγκίστρι αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο απέχοντας μόνο 55 λεπτά από τον Πειραιά. Δεν το αποκαλούν άλλωστε τυχαία «Διαμάντι του Σαρωνικού».

Το Αγκίστρι προσφέρεται για χαλαρά, ξεκούραστα Σαββατοκύριακα. αλλά και για μονοήμερες αποδράσεις, λόγω της πολύ κοντινής του απόστασης από τον Πειραιά.

Παραδοσιακό χρώμα, καταπράσινα πευκοδάση, αμμουδερές παραλίες, καταγάλανα νερά, ωραίο φαγητό με θέα την ανοιχτή θάλασσα, ησυχία αλλά και νυχτερινή ζωή είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα του.

Ίσως είναι ένας από τους τελευταίους ρομαντικούς προορισμούς στην Ελλάδα που σιγά – σιγά αποτέλεσε πόλο έλξης και χώρο έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών.

Για να περιηγηθείτε στο νησί μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα και μοτοποδήλατα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ταξί, λεωφορείο ή τουριστικό τρενάκι. Για εσάς που σας αναζωογονεί η πεζοπορία μπορείτε να περπατήσετε στα μονοπάτια του δάσους του νησιού ή να πάτε από το ένα χωριό στο άλλο με πεζοπορία, αφού οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές Επίσης αξίζει να κάνετε τον περίπλου του νησιού με μια βάρκα που θα νοικιάσετε.

Η μαγευτική παραλία της Χαλικιάδας με πεντακάθαρα νερά και χοντρό βότσαλο κατακλύζεται από ελέυθερους κατασκηνωτές. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με τα πόδια, για να φτάσετε ακολουθείτε μια διαδρομή 500 μ. μέσα στα πεύκα και χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα το σημείο κατάβασης προς την παραλία. Τα νερά στην αρχή είναι ρηχά και μετά από 5 μέτρα γίνονται αρκετά βαθιά.

Άλλη αξιόλογη παραλία είναι η Δαργωνέρα, η οποία είναι οργανωμένη και διαθέτει καντίνα από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε καφέ, αναψυκτικά, παγωτά, τοστ και σουβλάκια. Η πρόσβαση εδώ είναι πιο εύκολη, μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Φυσικά για όσους δεν επιθυμείτε να κάνετε ελεύθερο camping, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για τη διαμονή σας.

Ναύπλιο

Ίσως η πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου κι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για weekend όλες τις εποχές του χρόνου. Η πόλη του Ναυπλίου υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το 1823 έως το 1834.

Σε 1 ώρα και 40 μπορείτε να βρεθείτε στο Ναύπλιο. Οι συστάσεις για το Ναύπλιο δεν είναι απαραίτητες, καθώς πρόκειται για έναν all time classic προορισμό για ζευγάρια, για οικογένειες και για παρέες.

Από τα γραφικά σοκάκια και τα βενετσιάνικα σπίτια, μέχρι το Παλαμήδη και το λιμάνι, το Ναύπλιο ίσως σας δελεάσει να παρατείνετε την παραμονή σας.

Σημείο εκκίνησης της περιήγησής μας στ’ Ανάπλι, η Παλιά Πόλη με τη σαγηνευτική γοητεία των πλακόστρωτων στενών, τις ολάνθιστες βουκαμβίλιες να ξεχειλίζουν από τα μπαλκόνια, τις αυλές των κομψών νεοκλασικών και των καλοδιατηρημένων αρχοντικών και τις τούρκικες κρήνες.

Στην καρδιά του Ναυπλίου μaς υποδέχεται η ιταλικής αισθητικής Πλατεία Συντάγματος γεμάτη από μνημεία και ιστορικά κτήρια. Ξεχωρίζουν τα δύο τούρκικα τζαμιά, στο ένα, που σήμερα λειτουργεί ως κινηματοθέατρο, στεγάστηκε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο ενώ στο άλλο συνεδρίαζε η Πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα σπάνιας αξίας της Προϊστορικής και Μυκηναϊκής περιόδου, η Δημοτική Πινακοθήκη. Πολύ κοντά, με κατεύθυνση προς τη σύγχρονη πόλη, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, γνωστό σημείο από τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και ο ναός του Αγίου Γεωργίου με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας σε χώρους ιστορικής μνήμης, 999 σκαλοπάτια μας οδηγούν στο Κάστρο του Παλαμηδιού που ορθώνει τον επιβλητικό του όγκο 216 μέτρα πάνω από την πόλη. Βαθιά σημαδεμένο ιστορικά, τόπος καταδίκης σε θάνατο του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε ένα από τα σκοτεινά κελιά του, μοιάζει σαν να προστατεύει ακόμη και σήμερα την πόλη με τους προμαχώνες του βαπτισμένους με ονόματα αρχαίων πολεμάρχων (Θεμιστοκλής, Αχιλλέας, Φωκίων, Λεωνίδας, Επαμεινώνδας, Μιλτιάδης). Την καλύτερη θέα σε όλη τη θάλασσα του Αργολικού και τη μυκηναϊκή πεδιάδα χαρίζει το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα χτισμένο στην κορυφή του φρουρίου από τους Ενετούς κατακτητές.

Στις παρυφές του Παλαμηδιού, στεφανώνοντας την Παλιά Πόλη, απλώνεται η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας γνωστή και με την τούρκικη ονομασία της Ιτς Καλέ (=εσωτερικό κάστρο). Κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια, αποτελείται εδαφολογικά από τρία επίπεδα στα οποία αναπτύσσεται ένα σύστημα τριών ανεξάρτητων κάστρων με αρχαιότερο το δυτικό, όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η ακρόπολις οχυρωμένη με ένα πολυγωνικό κυκλώπειο τείχος.

Σημείο αναφοράς όμως του Ναυπλίου αποτελεί το πολυφωτογραφημένο φρούριο Μπούρτζι χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Παλαιότερα, επί Ενετών, ενωνόταν με την Ακροναυπλία με μια τεράστια αλυσίδα που έφραζε την είσοδο του λιμανιού προσφέροντας προστασία στην πόλη από τα εχθρικά πλοία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1860, το Μπούρτζι ήταν τόπος διαμονής των δημίων που εκτελούσαν τους θανατοποινίτες του Παλαμηδιού. Επισκεφθείτε το με καραβάκια που φεύγουν –κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού– μπροστά από το λιμάνι.

Απολαύστε τον καφέ σας στην πλατεία Συντάγματος ή σε κάποια καφετέρια με καταπληκτική θέα προς το Μπούρτζι. Φροντίστε να κάνετε ακόμα πιο απολαυστική την παραμονή σας εκεί δοκιμάζοντας τα κρεατικά και σαλάτες της περιοχής.

Αίγινα

Βρίσκεται μόλις μια ώρα μακριά από τον Πειραιά και είναι το ίδιο απολαυστική και το χειμώνα και το καλοκαίρι. Η Αίγινα είναι ένα νησί με ιστορία, ομορφιές και ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Τα κτίρια στην Αίγινα είναι δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με έντονο το λαϊκό στοιχείο, κτισμένα το 19ο αι., για να θυμίζουν ότι η Αίγινα υπήρξε κάποτε πρωτεύουσα της Ελλάδας. Η Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, Μητρόπολη της Αίγινας, έχει στην αυλή της το Εϋνάρδειο σχολείο, όπου ορκίστηκε η πρώτη Ελληνική κυβέρνηση μετά την Επανάσταση του 1821. Στην οδό Μητροπόλεως βρίσκεται η βιβλιοθήκη της Αίγινας και στη συνέχεια το Καποδιστριακό Κυβερνείο, στο ισόγειο του οποίου βρισκόταν το πρώτο Νομισματοκοπείο.

Φυσικά, ομορφιές και αξιοθέατα δεν υπάρχουν μόνο στην πόλη, αλλά και στα παραθαλάσσια χωριά και στα ενδότερα του νησιού. Πηγαίνοντας νότια, προς το ψαροχώρι της Πέρδικας, θα απολαύσετε μια μαγευτική διαδρομή που καταλήγει σε ένα μέρος όπου μπορείτε να φάτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ή να πάρετε το καραβάκι για μια βόλτα στο νησάκι Μονή, έναν προστατευόμενο βιότοπο σπάνιων ζώων και πουλιών.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, βόρεια της πόλης (περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά), βρίσκεται το δεύτερο λιμάνι του νησιού, η Σουβάλα, γνωστή για τα ιαματικά νερά της και βορειοανατολικά, ο περίφημος ναός της Αθηνάς Αφαίας, μέσα στα πεύκα, με θέα την απέραντη γαλάζια θάλασσα. Ο ναός κτίστηκε το 480 π.Χ., μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, θεωρείται το πρότυπο που είχαν στο μυαλό τους οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα και σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Στο ανατολικό άκρο του νησιού, η κοσμοπολίτικη Αγία Μαρίνα, συγκεντρώνει πλήθη τουριστών, αλλά και όσων θέλουν να διασκεδάσουν στα πολύβουα bar που εκτείνονται στον κεντρικό της δρόμο, ή να φάνε στα δεκάδες ταβερνάκια της.

Ένα ακόμη από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Αίγινας, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες θρησκευτικού τουρισμού, είναι το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, που χτίστηκε ανάμεσα στα 1904-1910 και βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα, 6 περίπου χλμ. από την πόλη της Αίγινας.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ξακουστά φιστίκια Αιγίνης, όχι μόνο στην παραδοσιακή τους εκδοχή αλλά και σε πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς, όπως η πάστα φιστίκι, αλλά και το μέλι με φιστίκι. Στις δεκάδες ταβέρνες που λειτουργούν όλο το χρόνο, μπορείτε να απολαύσετε ψάρι που κυριολεκτικά μυρίζει θάλασσα!

Κέα

Καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Λαυρίου σε 1 ώρα σας μεταφέρουν στο λιμάνι της Κέας ή Τζιάς.

Η Κέα, δεν έχει κορεστεί ακόμη από τον τουρισμό. Είναι ένα νησί με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα. Ανήκει στις Κυκλάδες και βρίσκεται ανάμεσα στη νοτιοανατολική ακτή της Αττικής και τα νησιά της Κύθνου, της Σύρου και της Άνδρου. Αν και η Κέα δε φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, παρόλα αυτά οι ευκαιρίες διασκέδασης δε θα σας λείψουν.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας η Κέα έχει μονοπάτια, συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων από τα οποία το 65% είναι λιθόστρωτα και τα περισσότερα καταλήγουν σε απομονωμένες ακρογιαλιές. Αναφορικά με το φαγητό, η ντόπια κουζίνα φημίζεται για τις νοστιμιές της.

Η Τζιά διαθέτει ρυάκια, κοιλάδες, λόφους, ελαιώνες, αμμώδεις παραλίες, γραφικά χωριά. Είναι ιδανική για όσους αναζητούν τη χαλάρωση, Διαθέτει πολλούς όμορφους οικισμούς με ποικιλία από ταβέρνες και εστιατόρια, καθώς και πολλά ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο. Η Χώρα βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και το λιμάνι στη δυτική πλευρά του και έχει μια ιδιαίτερα γραφική παραλία, την παραλία της Κορησσίας..

Οι Πήσσες είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στη δυτική πλευρά του νησιού, κτισμένο πάνω σε έναν ορμίσκο. Για τους κοσμοπολίτες προσφέρεται ο οικισμός Βουρκάρι με θέα τα κότερα. Η παραλία Γιαλισκάρι είναι μία από τις δημοφιλέστερες του νησιού και είναι κατάφυτη από ευκαλύπτους. Τέλος, στο Καμπί για εσάς που θα παραμείνετε στην παραλία ως τη δύση του ηλίου θα απολαύσετε ένα εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αξεσουάρ και συσκευές που μας είναι απαραίτητα για λόγους υγείας

Peristeri News

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Leave a Comment