PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κονγκό: Σκοτώθηκε ο Ιταλός πρέσβης σε επίθεση


Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο του πρεσβευτή του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λούκα Ατανάσιο, ο οποίος ταξίδευε με αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Με βαθιά λύπη το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τον θάνατο σήμερα στην Γκόμα του πρεσβευτή της Ιταλίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Λούκα Ατανάσιο και ενός στρατιωτικού», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην Κινσάσα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διπλωμάτης σκοτώθηκε με σφαίρες και ο στρατιωτικός που έχασε τη ζωή του ήταν μέλος της στρατονομίας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως κατά την επίθεση σκοτώθηκε και ένας τρίτος άνθρωπος, ένας οδηγός της αυτοκινητοπομπής.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται πως ταξίδευαν «με μια αυτοκινητοπομπή της Monusco», της αποστολής των κυανοκράνων που σταθμεύει εδώ και 20 χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση γύρω στις 10:15 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια απόπειρας απαγωγής εκ μέρους των επιτιθέμενων κοντά στην πόλη Κανιαμαχόρο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βόρεια της περιφερειακής πρωτεύουσας Γκόμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση ενώ δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Εσπευσμένα στη Ρώμη ο Ντι Μάιο

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο με τους Eυρωπαίους ομολόγους του, ανακοίνωσε πως επιστρέφει εσπευσμένα στη Ρώμη.

Ο Λούκα Ατανάσιο, ηλικίας 43 ετών, ήταν πρεσβευτής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τον Οκτώβριο 2019, αφού είχε φθάσει στη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα ως επικεφαλής αποστολής, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του.

Στο διπλωματικό κλάδο εισήλθε στα τέλη του 2003, έπειτα από σπουδές στην Εμπορική Σχολή του Πανεπιστημίου Λουίτζι Μποκόνι του Μιλάνου.

Είχε ξεκινήσει στη διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων, πριν εργασθεί για τα αφρικανικά ζητήματα και τη διεθνή συνεργασία.

Στο εξωτερικό διορίσθηκε αρχικά επικεφαλής του οικονομικού και εμπορικού τμήματος της ιταλικής πρεσβείας στη Βέρνη (2006-2010), στη συνέχεια γενικός πρόξενος στη Καζαμπλάνκα του Μαρόκου (2010-2013). Αφού πέρασε από τη Ρώμη, το 2015 διετέλεσε επίσης σύμβουλος στην πρεσβεία της Ιταλίας στη Νιγηρία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment