PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Κομισιόν: «Πρωτοφανής» οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό


Για «ριζική αλλαγή» στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Τόβε Ερνστ, κληθείσα να σχολιάσει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που σημειώνει ότι η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πέτυχε πλήρως τους στόχους της σε αυτόν τον τομέα.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την έκθεση και θα ακολουθήσει τις συστάσεις των ελεγκτών. Ωστόσο, σημείωσε ότι η «συλλογική δράση» της Ε.Ε. και η στήριξη προς την Ελλάδα και την Ιταλία πέτυχαν την επιστροφή των αφίξεων σε «προ κρίσης επίπεδα» και ότι πλέον «είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι από ποτέ».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την μετεγκατάσταση, χαρακτήρισε το πρόγραμμα «απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», σημειώνοντας ότι το 100% των επιλέξιμων μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία μετεγκαταστάθηκε και επομένως το πρόγραμμα πέτυχε όλους τους στόχους του.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τη βοήθεια που έχει δοθεί στην Ελλάδα σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει «πρωτοφανή οικονομική βοήθεια», η οποία «δεν κάθεται σε ένα λογαριασμό τραπέζης» αλλά χρησιμοποιείται από τις ελληνικές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ προκειμένου να «βελτιωθεί η κατάσταση».

«Αυτό το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και η οικονομική βοήθεια παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, στις οποίες αναφέρεται και η έκθεση του ΕΕΣ, σημείωσε ότι με τα hotspots πλέον το 100% των αφιχθέντων καταγράφεται και ταυτοποιείται, ωστόσο οι συνθήκες είναι «δύσκολες».

Όπως είπε, υπάρχει στήριξη της Επιτροπής στο βαθμό που είναι δυνατό προς τις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου, αλλά «δεν μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε».

Την ίδια ώρα η Frontex αναφέρει πως ο συνολικός αριθμός των αφίξεων προσφύγων-μεταναστών στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φτάνοντας τις 63.000, ενώ καταγράφηκε μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 18% τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνελήφθη 60χρονος για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών

Peristeri News

Μάστιγα η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Peristeri News

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Απροσπέλαστο το κέντρο την Κυριακή

Peristeri News

Leave a Comment