PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Κλείνουν τα ξενοδοχεία μέχρι τέλη Απριλίου


Την αναστολή λειτουργίας και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης λαμβάνεται, όπως αναφέρεται, με «γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου».

Προκειμένου να καλυφθούν τυχόν ανάγκες επισκεπτών θα υπάρχει η υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και από 3 ξενοδοχεία αντίστοιχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται εδώ ότι ήδη από το περασμένο Σάββατο έχει ληφθεί η απόφαση για το κλείσιμο των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας (resorts), η πλειονότητα των οποίων ούτως ή άλλως ήταν αυτή την περίοδο κλειστά. Η σχετική πρωτοβουλία κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου οι ξενοδόχοι να μην πληρώσουν τυχόν ρήτρες στο πλαίσιο των συμβολαίων με τα τουριστικά γραφεία και τους tour operators του εξωτερικού. Απόφαση για προσωρινό κλείσιμο έχει ληφθεί και για τα ενοικιαζόμενα μικρά καταλύματα (σ.σ. όχι τα σπίτια ιδιωτών που μπορεί να διατίθενται μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb, Homeaway, booking.com κ.τ.λ.).

Πιο πολύπλοκο ήταν το ζήτημα για μία «οριζόντια» απόφαση στα αστικά ξενοδοχεία που είναι συνεχούς ή 12μηνης λειτουργίας από την στιγμή που αυτά εξυπηρετούν ταξιδιώτες αλλά και επισκέπτες της πόλης που μπορεί να έρχονται για ιατρικούς ή άλλους σκοπούς.

Μετά από τα συνεχιζόμενα αιτήματα από ουκ ολίγους ξενοδόχους σε όλη την Ελλάδα, με επιστολές Ενώσεων Ξενοδόχων (Πελοποννήσου, Θεσσαλονίκης κ.τ.λ.) που έχουν φθάσει από τις αρχές της εβδομάδας στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Mητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς κρίθηκε τελικά σκόπιμο να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που τα περισσότερα αστικά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα είχαν πληρότητες κάτω του 10%, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις πελάτες μετρημένους στα …δάχτυλα του ενός χεριού. Χθές οι ξενοδόχοι της Αθήνας, σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό περιέγραφαν ακριβώς αυτό, ότι τα μηνύματα που φτάνουν από τα ξενοδοχεία -μέλη, είτε αυτά είναι ξενοδοχεία μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, είτε μεγάλες ή μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις, σε όλες τις περιοχές της Αττικής και σε όλες τις κατηγορίες αστεριών, αφορούν χωρίς ίχνος υπερβολής «άδεια κτήρια». Από τις δε κρατήσεις, οι περισσότερες εξ αυτών και έως τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ακυρώθηκαν ήδη – απ’ τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου. Ελάχιστες κρατήσεις έχουν μεταφερθεί σε ένα άγνωστο και αόριστο μέλλον και όλες οι διαδικασίες πωλήσεων έχουν ‘παγώσει’ σε βάθος χρόνου.

Οι εργαζόμενοι

Εν τω μεταξύ νωρίτερα και απαντώντας στην κριτική που έχει ασκηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ από τις κ.κ. Ε. Αχτσιόγλου και Κ. Νοτοπούλου ως προς τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την στήριξη των εργαζομένων ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε ότι «το

υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας νομοθετεί και εφαρμόζει άμεσα ένα ευρύ δίχτυ προστασίας για όλες τις πληττόμενες κατηγορίες εργαζομένων από το αιφνίδιο κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Αναλαμβάνουμε ειδικά μέτρα στήριξης των εποχικά εργαζομένων.

Ειδικότερα:

-Οι εργαζόμενοι των οποίων έληξε η κάρτα ανεργίας τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο  θα λάβουν επιπλέον το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

-Οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι υπό ομαλές συνθήκες δε θα είχαν απώλειες εισοδημάτων,  θα λάβουν το ειδικό προνoιακό επίδομα των 800 ευρώ.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση από τις 18/3 και μετά. Όμως, ακόμα και για όσους απολύθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή, θα υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα και ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να προστατευθούν εισοδηματικά».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment