PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Κινδυνεύει… να βυθιστεί ο «Καλλικράτης»


Επαφές της ΚΕΔΚΕ με εκπροσώπους κομμάτων

Οπως είθισται κάθε χρόνο, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) με Επικεφαλής τoν πρόεδρό της, Νικήτα Κακλαμάνη, επισκέφθηκε τους εκπροσώπους κομμάτων στα γραφεία τους στη Βουλή.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ συναντήθηκε πρώτα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια είχε διαδοχικές συναντήσεις με τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και τους γραμματείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κ. Κ. Τασούλα και του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Εξαρχο.

Κατά τις συναντήσεις αυτές τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΚΕ ενημέρωσαν τα κόμματα για τη δεινή -όπως τη χαρακτήρισαν – κατάσταση των οικονομικών των Δήμων και την αδυναμία πολλών από αυτούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δημοτών τους.

Ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε σε όλους τους πολιτικούς πως «ακόμη κι αν εκτελεστεί ο προϋπολογισμός, ο πρώτος προϋπολογισμός του “Καλλικράτη”, παρά τις αυξημένες αποδόσεις σε σχέση με το 2010 κατά 1.711 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα πλησιάζει τον προϋπολογισμό του 2009», και πρόσθεσε: «Το καράβι που λέγεται “Καλλικράτης” κινδυνεύει να βυθιστεί μόλις βγει από το λιμάνι».

Απέρριψε τις προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση για αύξηση τελών προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες των οικονομικών των Δήμων, λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς κάτι τέτοιο -όπως είπε- θα στραγγαλίσει το ισχνό εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών.

Ο κ. Κακλαμάνης είπε επίσης ότι φοβάται πως η κοινωνική δικαιοσύνη και οι υπηρεσίες όχι μόνο δεν θα βελτιωθούν, αλλά λόγω της τραγικής υποχρηματοδότησης του “Καλλικράτη”, θα επιδεινωθούν, προσθέτοντας πως «οι πολίτες θέλουν να μάθουν τους αίτιους αυτής της κατάστασης».

«Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι χρόνια τώρα εναλλάξ οι κυβερνήσεις παρακράτησαν χρήματα τα οποία όφειλαν να τα αποδώσουν στους Δήμους με κόστος ή να μην γίνουν έργα που χρειάζονταν ή και να πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους», τόνισε μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο κ.Τσίπρας. Οπως είπε ενημερώθηκε από το Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους δήμους όλης της χώρας, καθώς και για τις δυσμενείς εξελίξεις που έρχονται το 2011, το 2012 και το 2013, οπότε αναμένεται περικοπή πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περίπου 3 δισ. ευρώ και αν συνυπολογιστεί – όπως ανέφερε- και το περίπου 1,5 δισ. των παρακρατηθέντων κεντρικών αυτοτελών πόρων μιλάμε για 4,5 δισ. λιγότερα στην τριετία.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε: «Είχα την εξαιρετική χαρά να δεχθώ την ΚΕΔΚΕ, όπου άκουσα τα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα. Αφαίρεση πόρων, αύξηση αναγκών και αδυναμίας εκπληρώσεως του έργου τους. Πιστεύω ότι αυτή η ασφυκτική κατάσταση, είναι απότοκος μιας στείρας πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία θέλει να μεταφέρει ευθύνες της, χωρίς πόρους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Θετικά σχόλια για την Μαρία Αεράκη από εκπρόσωπο των Κέντρων Φιλίας Περιστερίου

Peristeri News

Κλειστό το ΚΕΠ της Ανθούπολης από τις 11 Μαρτίου

Peristeri News

Βιωματικό εργαστήριο για Συμβούλους Σχολικής Ζωής στο 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου

Peristeri News

Leave a Comment