PeristeriNews.gr
Κοινωνία

ΚΕΔΕ: Είχε επισημανθεί το πρόβλημα με τις μάσκες


Την άμεση διακοπή της παραγωγής μασκών που προορίζονται για τα σχολεία αποφάσισε χθες η ΚΕΔΕ, έπειτα από το πρόβλημα που προέκυψε με τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν στους μαθητές κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

«Από την πρώτη στιγμή είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα με τις διαστάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας μασκών» , δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως είπε «την ώρα αυτή, δυστυχώς, προκύπτει μια στρεβλή εικόνα, η ευθύνη όμως δεν ανήκει στην ΚΕΔΕ. Είδαμε ότι οι μάσκες είναι μεγάλες και ενημερώσαμε γι αυτό. Παρόλα αυτά αυτές τις προδιαγραφές πήραμε και με αυτές τις προδιαγραφές έπρεπε να εκτελέσουμε το διαγωνισμό. Δε θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλο διαγωνισμό πέραν αυτού που είχε τις προδιαγραφές που μας δόθηκαν. Τώρα θα περιμένουμε τις νέες προδιαγραφές ώστε να ετοιμαστούν και να δοθούν οι μάσκες όπου έχουμε κενά».

Σχετικά με την ολοκλήρωση της παράδοσης των μασκών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι «έχουμε ήδη παραδώσει όλες τις μικρές μάσκες που ήταν κατάλληλες για τα μικρότερα παιδιά και δεν υπήρχαν καθόλου παράπονα γι’ αυτές, έχουμε παραδώσει τις μεγάλες μάσκες που είναι κατάλληλες για διδακτικό προσωπικό και τους μεγαλύτερους μαθητές. Αντικειμενικά υπάρχει πρόβλημα με τις ενδιάμεσες ηλικίες. Αυτό το οποίο περιμένουμε να γίνει είναι να μας δοθούν άμεσα οι νέες προδιαγραφές από την αρμόδια επιτροπή του Υπ. Υγείας προκειμένου να δούμε πώς θα καλύψουμε τις ελλείψεις».

Παράλληλα χαρακτήρισε θετικό ότι η αρμόδια επιτροπή του Υπ. Υγείας αναγνώρισε το λάθος της δηλώνοντας πως «χθες η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας αναγνώρισε το λάθος της και παραδέχτηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε περιγράψει τις προδιαγραφές των μασκών δεν ήταν σωστός, με αποτέλεσμα η μεγάλη διάσταση της μάσκας να μην είναι κατάλληλη ως προς το μέγεθός της, για τα παιδιά. Όμως το λάθος αυτό δεν ακυρώνει την προσπάθεια που έγινε από την ΚΕΔΕ και τις υπηρεσίες της».

«Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας. Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του Covid-19», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας με την οποία αποδέχτηκε το λάθος στις διαστάσεις επισημαίνοντας ότι «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου».

Σχολιάζοντας το γεγονός στο ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για αστοχίες. «Η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς πήγε πολύ καλά, αλλά υπήρξαν και αστοχίες. Για τις μάσκες δόθηκαν εξηγήσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και ήδη έχουν δοθεί νέες προδιαγραφές προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή», δήλωσε.

Το πρόβλημα με τις διαστάσεις προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων

«Η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία χωρίς σωστή προετοιμασία για την προστασία της υγείας των παιδιών. Επέβαλαν τον συνωστισμό στις τάξεις. Έδωσαν όλο το βάρος στις μάσκες και τα θαλάσσωσαν και εκεί. Πρωτοφανές φιάσκο με τις μάσκες-γίγαντες για μικρά παιδιά. Είναι εξοργιστικό που οι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε όλο τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστεί για το άνοιγμα των σχολείων. Επέλεξε να μην αραιώσει τους μαθητές και ανοίγει τα σχολεία με περισσότερα παιδιά ανά τμήμα. Επέλεξε να μην κάνει τις κατάλληλες προσλήψεις, και τα σχολεία ανοίγουν με σχεδόν 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς. Επέλεξε να μην κάνει τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ στους εκπαιδευτικούς. Το μόνο που έκανε ήταν να προμηθευτεί μάσκες. Και από χθες όλη η χώρα βλέπει τα τραγελαφικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής. Οι δικαιολογίες ανάμεσα στην κα Κεραμέως και τον κ. Θεοδωρικάκο δεν αφορούν την κοινωνία. Περιμένουμε τις παραιτήσεις και των δύο. Η συνολική ευθύνη και για αυτό το επιτελικό μπάχαλο βαραίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment