PeristeriNews.gr
Κοινωνία

ΚΕΔΕ: Δεν αποτελεί βάση συζήτησης ο «Κλεισθένης Ι»


«Δεν αποτελεί βάση συζήτησης το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» του υπουργείου Εσωτερικών» αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Επίσης η γενική συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η ΚΕΔΕ δεσμεύεται εντός τριών μηνών να καταθέσει σχετική ολοκληρωμένη πρόταση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, «να επιδείξει πολιτική γενναιότητα και να ακούσει την αυτοδιοίκηση» και να αποσύρει το νομοσχέδιο.

«Η συντριπτική πλειοψηφία της αυτοδιοίκησης λέει ένα περήφανο και μεγαλοπρεπές «Όχι» στο σχέδιο απορρύθμισης της αυτοδιοίκησης, στη διάλυση των δήμων, στο χάος και την ακυβερνησία, που θα προκαλέσει στον θεσμό και στις τοπικές κοινωνίες αν εφαρμοστεί, το νομοσχέδιο» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μέχρι και χθες είχαν φθάσει στα γραφεία της ΚΕΔΕ τα ψηφίσματα, από 129 δήμους, εκ των οποίων οι 121 υπερψήφισαν την απόφαση της ΚΕΔΕ να επιστραφεί ως απαράδεκτο, το νομοσχέδιο. Παράλληλα δήλωσε ότι εφόσον αποσυρθεί, η αυτοδιοίκηση δεσμεύεται να καταθέσει εντός 40 ημερών «ένα σχέδιο νόμου που θα είναι κοστολογημένο και το οποίο θα διαμορφωθεί με τη συνεργασία έγκριτων νομοτεχνικών συμβούλων αλλά και ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η ΚΕΔΕ, ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για το νομοσχέδιο, όπως και ενημέρωση των βουλευτών, όλων των κομμάτων. Επίσης έχει ζητήσει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Την Τρίτη 14 Μαΐου, οπότε και λήγει ο τυπικός χρόνος διαβούλευσης, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα επισκεφθεί τον υπουργό Εσωτερικών και θα του παραδώσει τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως δεν τίθεται θέμα «πολιτικής ήττας» καθώς όπως τόνισε «αν γίνει πράξη το νομοσχέδιο, όλοι θα χάσουμε και η αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα». Ξεκαθαρίζοντας πως «αν εφαρμοστεί αυτό το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που προτείνεται, χωρίς καμία ρήτρα κυβερνησιμότητας, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία, ενώ αν γίνουν πράξη όλα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα παραλύσουν οι δήμοι, δεν θα γίνονται έργα, δεν θα λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Απόστολος Κοιμήσης, χαρακτήρισε «παράνοια» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και αποπνέει «συντηρητική αποστροφή». Υπογράμμισε τη θέση που έχει λάβει η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών. Ακόμη ανάφερε ότι το νομοσχέδιο θεσπίζει απλή αναλογική μόνο στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων και όχι στην εκλογή των δημάρχων, των επιτροπών ή των κοινοτικών συμβουλίων. Η ψήφισή του, είπε, θα οδηγήσει σε μια «εκφυλισμένη ΔημοτικοΠεριφερειακή περίοδο» και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο κ. Κοιμήσης ζήτησε την απόσυρσή του νομοσχεδίου και την εκ νέου επεξεργασία και η Αυτοδιοίκηση να καταθέσει εντός 2-3 μηνών ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που θα ενισχύει τον θεσμό της και θα περιλαμβάνει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων που δεν προσκρούουν στο τωρινό Σύνταγμα. Επίσης ζήτησε τη θέσπιση του οικονομικού αντισταθμίσματος σε επενδύσεις κ.α. και να προταθεί η ένταξη των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Τέλος δήλωσε, αν ο υπουργός επιλέξει τη ρήξη «τότε η μάχη μας πρέπει να είναι ανηλεής και συνεχής».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», δήμαρχος Νικαίας -Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, επίσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων και ανεπαρκές. Κατηγόρησε ωστόσο την ηγεσία της ΚΕΔΕ, ότι ζητώντας συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου «οδηγεί την πόλωση στα άκρα», υπογραμμίζοντας ότι « η αυτοδιοίκηση δεν είναι ούτε φιλοκυβερνητική ούτε κυβερνητική». Ο κ. Ιωακειμίδης τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου, άρθρο -άρθρο όπως είπε, προτείνοντας τη συμπερίληψη κι άλλων προτάσεων. Κάλεσε ακόμη, το υπουργείο Εσωτερικών «να αναστείλει από το νομοσχέδιο το τμήμα του εκλογικού συστήματος, να το ξανασκεφτεί με βάση την απαίτηση κυβερνησιμότητας που απαιτεί η τοπική αυτοδιοίκηση και να το ξανασυζητήσουμε το Σεπτέμβριο».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωακειμίδη, αν ο υπουργός «αρνηθεί αυτήν την πρόταση διαλόγου τότε ολόκληρη η ευθύνη είναι δική του».

Από τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό «αποτελεί βάση συζήτησης γιατί έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία. Κάνει ένα μεγάλο δημοκρατικό βήμα με την καθιέρωση της απλής αναλογικής». Ο κ. Μπίρμπας, συμφώνησε ότι υπάρχουν στο νομοσχέδιο αστοχίες ή παραλείψεις, που θα πρέπει μέσω του διαλόγου η αυτοδιοίκηση να απαιτήσει τη βελτίωση τους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Στον εισαγγελέα ο δράστης της επίθεσης στην Ερμού – Στη ΜΕΘ η 22χρονη

Peristeri News

Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment