PeristeriNews.gr
Οικονομία

Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού


Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατατέθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, στο οποίο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ και ανάπτυξη της τάξης του 2,7%.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,330 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1,111 δισ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016.

Στο προσχέδιο προβλέπεται παράλληλα, μείωση της ανεργίας στο 22,4% και περιορισμός του δημόσιου χρέους στο 174,8% του ΑΕΠ, έναντι 178,9% της εκτίμησης για το 2016.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων συμβάλλουν η σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, η ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει και μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων, το υπουργείο ξεχωρίζει τις εξής:

  • Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
  • Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
  • Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
  • Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τέλος, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν να αναβαθμίσουν το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και ελέγχου. Συγκεκριμένα:

  • το ενιαίο λογιστικό σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα
  • η αποκέντρωση της δημοσιονομικής ευθύνης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους
  • η επισκόπηση δαπανών, που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε τρία υπουργεία

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment