PeristeriNews.gr
Πολιτική

Καταργείται το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη


Tο αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη καταργείται μετά από πολύμηνο παρασκήνιο και στενές διαβουλεύσεις Βρυξελλών-Ουάσινγκτον-Αθήνας.

Tο αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη καταργείται μετά από πολύμηνο παρασκήνιο και στενές διαβουλεύσεις Βρυξελλών-Ουάσινγκτον-Αθήνας.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (8 – 9 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες, εντασσόμενη πλήρως στο νέο πνεύμα περί μικρότερης και λιγότερο δαπανηρής στρατιωτικής δομής.

Η κατάργηση του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης τέθηκε από τον υπουργό Άμυνας, Ευ. Βενιζέλο ως ένας από τους βασικούς στόχους ήδη από την έναρξη της θητείας στο Πεντάγωνο, κυρίως λόγω των προβλημάτων που προκαλούσε στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο είχε κινηθεί ο κ. Βενιζέλος με την άρνησή του να δεχθεί, έστω και εκ περιτροπής, την παρουσία Τούρκου διοικητή και υποδιοικητή στο υποστρατηγείο (CAOC) της Λάρισας, που επίσης δεν θα υπάρχει στη Νέα Δομή της Συμμαχίας αλλά θα εξακολουθήσει να είναι ενεργό για συμμετοχή σε επιχειρήσεις.

Η Άγκυρα αξιοποίησε την παρουσία του αεροπορικού στρατηγείου (CC AIR) στο έδαφός της με σκοπό να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, και όπως επισημαίνουν άριστοι γνώστες των ενδοσυμμαχικών διεργασιών με την ανοχή και του αμερικανού διοικητή της Σμύρνης, η Τουρκία επιχείρησε να «γκριζάρει» περιοχές του Αιγαίου και να ματαιώσει ασκήσεις όπως π.χ την εκτέλεση του «Ευγενούς Τοξότη» (Noble Archer) στον Άγιο Ευστράτιο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης η διαταγή του διοικητή του CC AIR τον περασμένο Απρίλιο σύμφωνα με την οποία είχε ουσιαστικά κηρυχθεί «γκρίζα ζώνη» ολόκληρο το Αιγαίο μέχρι σχεδόν τη Σαλαμίνα.

Επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν ότι η κίνηση της κατάργησης του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε να πάψει το Αιγαίο να θεωρείται «ειδική περίπτωση» στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Όλα δείχνουν ότι στη θέση του αεροπορικού στρατηγείου, η Τουρκία θα λάβει ένα στρατηγείο χερσαίων δυνάμεων που αναμένεται να μεταφερθεί εκεί από την Ισπανία.

Αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Βετσντί Γκιονούλ με δηλώσεις του στο πρακτορείο «Anadolu». Ο κ. Γκιονούλ προσπάθησε «να χρυσώσει το χάπι» για την απώλεια του αεροπορικού στρατηγείου και την αποτυχία της Άγκυρας να αποσπάσει το Ναυτικό Στρατηγείο, κάτι που διακαώς επιθυμούσε για να επιβεβαιώσει την αναβαθμισμένη ναυτική ισχύ της κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment