PeristeriNews.gr
Διεθνή

Καταλονία: Υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν


Υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια.

Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι».

Το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ήταν: «Θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;».

Το δημοψήφισμα ωστόσο διεξήχθη χωρίς να εκπληρώνεται κανένα από τα κριτήρια που εγγυάται την αξιοπιστία του: διαφανείς εκλογικούς καταλόγους, ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, μυστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα, τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο, απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.

Οι δημοσκοπήσεις στην Καταλονία κατέγραφαν ισοψηφία ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και εκείνους που θέλουν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία. Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, το 80% θα ήθελε να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα, με τη συμφωνία του ισπανικού κράτους.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment