PeristeriNews.gr
Διεθνή

Καταδικάζουν την επίθεση


Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση σε χριστιανικό ναό στην Αλεξάνδρεια, όπου είκοσι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 79 τραυματίστηκαν.

Εκατοντάδες χριστιανοί της Αιγύπτου διαδήλωσαν το Σάββατο κατά της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις εκκλησίες της χώρας, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση τη νύχτα, έξω από κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, με 22 νεκρούς και 79 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Οι χριστιανοί κατηγόρησαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την απειλή της Αλ Κάιντα. Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, μια εξτρεμιστική οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, έχει δηλώσει ότι οι χριστιανοί σε όλη τη Μέση Ανατολή αποτελούν στόχο.

Σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση, πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου για να «απελευθερώσει» δύο Αιγύπτιες, οι οποίες είχαν ασπαστεί το Ισλάμ και τώρα κρατούνται, παρά τη θέλησή τους, από την Κοπτική Εκκλησία.

Η οργάνωση είχε προειδοποιήσει πρόσφατα τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, όταν ανέλαβε την ευθύνη για την ομηρεία των πιστών μέσα σε εκκλησία της Βαγδάτης, τον περασμένο Οκτώβριο, που κατέληξε σε τραγωδία με τουλάχιστον 60 νεκρούς.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από την Εκκλησία των Αγίων, στην Αλεξάνδρεια. Παράλληλα, τελέστηκε η κηδεία ορισμένων εκ των θυμάτων υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όταν οι δικαστικές αρχές επέτρεψαν την ταφή των νεκρών.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, την επίθεση μπορεί να πραγματοποίησε βομβιστής, ο οποίος και είναι μεταξύ των νεκρών.

Διεθνής καταδίκη

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε “ιδιαίτερα ταραγμένος” από την πολύνεκρη επίθεση, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Στη Ραμάλα, η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση.

Η Συρία καταδίκασε την επίθεση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντάς την “τρομοκρατικό έγκλημα, με στόχο την εθνική ενότητα και το θρησκευτικό πλουραλισμό της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών χωρών”.

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος ζήτησε από τους ηγέτες όλου του κόσμου να υπερασπιστούν τους χριστιανούς απέναντι στην κακομεταχείριση και στη θρησκευτική μισαλλοδοξία.

Απέναντι στις “απειλητικές εντάσεις, απέναντι ειδικά στις διακρίσεις, στην κακομεταχείριση και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία που πλήττει σήμερα τους χριστιανούς, σας καλώ για μια ακόμα φορά να μην υποκύψετε, να μην αποθαρρυνθείτε και να μην παραιτηθείτε”, επισήμανε ο Πάπας στη διάρκεια της λειτουργίας του νέου έτους στον Άγιο Πέτρο.

Είναι μια “δύσκολη αποστολή για την οποία δεν αρκούν τα λόγια και απαιτείται η δυναμική και συνεχής δέσμευση των ηγετών” προσέθεσε ο ίδιος.

Την πολύνεκρη επίθεση καταδίκασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, μιλώντας εκ μέρους των κρατών – μελών της ΕΕ.

Τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας προς τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Ahmet Aboul Gheit, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωση του εκπροσώπου του Γρηγόρη Δελαβέκουρα, καταδίκασε «απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση».

Επεισόδια μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων

Αμέσως μετά την έκρηξη, εκατοντάδες κόπτες χριστιανοί βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους και έγιναν επεισόδια με μουσουλμάνους. Για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση επενέβη η αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment