PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κατέρρευσε η αρχαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία Thomas Cook


Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής για τη σωτηρία της ναυάγησαν και η Thomas Cook, ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names και εταιρεία με 178 χρόνια ζωής στο χώρο του τουρισμού, οδηγήθηκε σε κατάρρευση. Περίπου 22.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται στον αέρα, όπως και 600.000 τουρίστες, μεταξύ των οποίων 150.000 Βρετανοί με πακέτα διακοπών στο εξωτερικό. Η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία και στη χώρα μας. Μόνο στην Κρήτη, το 80% των ξενοδοχείων έχουν κάποιου είδους συνεργασία.

Η εταιρεία υπέβαλε τα ξημερώματα της Δευτέρας αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Η AlixPartners ορίστηκε σύμβουλος και θα συνεργαστεί με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα οι Βρετανοί πελάτες της εταιρείας, που βρίσκονται στο εξωτερικό, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού» σε καιρό ειρήνης.

«Αν και μία συμφωνία είχε εν πολλοίς κλείσει, ένα πρόσθετο αίτημα τις τελευταίας ημέρες των διαπραγματεύσεων, όρθωσε μία πρόκληση που αποδείχθηκε ανέφικτο να ξεπεραστεί» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος, Πίτερ Φρανκχάουζερ, αναφερόμενος στο αίτημα των τραπεζών για πρόσθετη κεφαλαιακή ένεση 200 δισ. λιρών.

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική Fosun, ήδη μεγάλος μέτοχος της εταιρείας, είχε προτείνει ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 1,1 δισ. δολ. με το οποίο θα αποκτούσε τον έλεγχο των δραστηριοτήτων tour operator και μερίδιο 75% στην αεροπορική εταιρεία.

Μιλώντας εν τω μεταξύ χθες στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν ακόμη καταβάλλονταν προσπάθειες διάσωσης της εταιρείας, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης είχε επισημάνει πως σε περίπτωση που οι εξελίξεις ήταν αρνητικές, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. «Υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα» είπε.

Ποιους επηρεάζει η πτώχευση, τι θα γίνει με τους ταξιδιώτες

H αρχαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του πλανήτη, η Thomas Cook, οδηγήθηκε στην πτώχευση, αφήνοντας χιλιάδες ταξιδιώτες ανά την υφήλιο σε αναζήτηση μέσου επιστροφής και πυροδοτώντας την «μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού σε καιρό ειρήνης», όπως τη χαρακτήρισε η βρετανική κυβέρνηση. Πέρα από τα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε έως εδώ, αυτό στο οποίο όλοι αναζητούν τώρα απάντηση είναι ποια είναι τα βήματα μετά την κατάρρευση.

Το Reuters επιχειρεί να εξηγήσει τι θα γίνει στο εξής:

Ποιος επηρεάζεται

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1841 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 21.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο. Στο σύνολό τους κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, αφού δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή εάν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές να προσπαθήσουν να «αναστήσουν» την εταιρεία, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, μετά την πτώχευση.

Η εταιρεία διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και μία αεροπορική εταιρεία, ενώ κλείνει πακέτα διακοπών συνεργαζόμενη με άλλες αλυσίδες ξενοδοχείων, εξυπηρετώντας συνολικά 19 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως σε 16 χώρες. Αυτή τη στιγμή 600.000 πελάτες της βρίσκονται σε προορισμούς διακοπών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 150.000 Βρετανών. Χιλιάδες και οι προμηθευτές της που δεν γνωρίζουν προς το παρόν πώς θα καλυφθούν τα «φέσια».

Αν και το 2018 είχε έσοδα ύψους 9,6 δισ. λιρών (περίπου 11 δισ. ευρώ), βαρύνεται επίσης με χρέος ύψους 1,7 δισ. λιρών.

Τι θα γίνει με τους ταξιδιώτες

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να φροντίσει για την επιστροφή όλων των Βρετανών πελατών της Thomas Cook στη χώρα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, δηλαδή από σήμερα έως και τις 6 Οκτωβρίου. Ένας στόλος αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποστολή αυτή, ενώ θα συνδράμουν σε μικρότερο βαθμό και εμπορικές πτήσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Έχει δημιουργηθεί μία ειδική ιστοσελίδα, η thomascook.caa.co.uk, για όσους επηρεάζονται και θέλουν να λάβουν πληροφορίες για την επιστροφή τους στη Βρετανία.

Εναλλακτικές λύσεις ωστόσο θα βρεθούν και για όσους ταξιδιώτες δεν προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Thomas Cook, την απάντηση στην κρίση θα συντονίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Δράση εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών αναμένεται να έχουμε και για όσους διαθέτουν πακέτα διακοπών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ξενοδόχων στην Κρήτη. Στο νησί περίπου το 80% των ξενοδοχείων συνεργάζονταν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό με τη βρετανική εταιρεία.

Η συμβουλή προς τους ταξιδιώτες

Όσοι βρίσκονται σε προορισμούς του εξωτερικού καλούνται να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο πριν επιβεβαιώσουν με ποια πτήση μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, προκειμένου να αποφευχθούν σκηνές χάους. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους εκατομμύρια πελάτες και τους χιλιάδες υπαλλήλους, προμηθευτές και συνεργάτες , που μας στήριξαν για πολλά χρόνια» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook, Πίτερ Φρανκχάουζερ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment