PeristeriNews.gr
Διεθνή

Καντάφι: «Θα είμαστε νικητές»


Επίθεση με 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων, εξαπέλυσαν το βράδυ οι δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση “Αυγή της Οδύσσειας”.

Ο Λίβυος ηγέτης υποσχέθηκε χθες το βράδυ, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Τρίπολη, ότι θα συνεχίσει να μάχεται, τονίζοντας ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων. “Στο τέλος θα είμαστε νικητές”, είπε ο συνταγματάρχης Καντάφι, σε σύντομες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη λιβυκή τηλεόραση.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει έναν ρόλο-κλειδί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, έπειτα από συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους ομολόγους του από την Γαλλία και τη Βρετανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Νμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ότι η Ρωσία ανησυχεί για πιθανές απώλειες στις γραμμές των πολιτών της Λιβύης λόγω της “υπερβολικής χρήσης στρατιωτικής βίας”.

H γερμανική κυβέρνηση απέσυρε όλες τις δυνάμεις γερμανών στρατιωτών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο επιβεβαίωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων “Dpa” ότι δύο φρεγάτες και δύο σκάφη με συνολικά 550 άνδρες πλήρωμα έχουν τεθεί υπό εθνική διοίκηση. Επίσης αποσύρονται περίπου 60 έως 70 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αποστολή των αεροσκαφών AWACS στο χώρο της Μεσογείου. Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής, αν τα γερμανικά πολεμικά σκάφη θα εγκαταλείψουν τη Μεσόγειο.

Η απόφαση της απόσυρσης των Γερμανών στρατιωτών ελήφθη μετά τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων της Συμμαχίας στην υλοποίηση της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης. “Επειδή το εμπάργκο όπλων έχει και μία εκτελεστική πτυχή, η οποία εν ανάγκη θα πρέπει να υλοποιηθεί και με τη χρήση όπλων, η Γερμανία δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε τέτοια ενέργεια”, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Στο μεταξύ, το ισπανικό κοινοβούλιο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία τη συμμετοχή της χώρας στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση, η οποία, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, θα διαρκέσει έως και τρεις μήνες.

Αντίθετα, η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στα στρατιωτικά πλήγματα της διεθνούς δύναμης, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται στην εφημερίδα “Χουριέτ”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Μουράντ Μεντελσί δήλωσε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του διεθνούς συνασπισμού είναι δυσανάλογοι σε σχέση με την απόφαση του ΟΗΕ και ζήτησε την “άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών”. Ο Μεντελσί κατηγόρησε τις χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό ότι “επιδείνωσαν την κρίση”.

Η κυβέρνηση τηρεί στάση υπευθυνότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός χθες, ενημερώνοντας τη Βουλή για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρέχει επικουρική υποστήριξη και δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να έχουμε παρουσία στις εξελίξεις.

“Ορθή η στάση της χώρας μας” δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

“Ο λαός θα πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους πολέμους” τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

Για “μεγάλο λάθος” έκανε λόγο ο Γ.Καρατζαφέρης, ενώ για “ανεύθυνη επιλογή”, μίλησε ο Αλ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment